Akkuyu’da nükleer karşıtlarına saldırı

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli atıldı. Temel atma törenini protesto edenlere polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Nisan 2015
  • 13:37

Mersin'de yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreninde inşaat alanının  kapısı nükleer karşıtları tarafından tutuldu. Ölüm santralinin temelini atanlar içeride mahsur kalırken polis TOMA ile kitleye saldırdı.

Mersin’ de ‘Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’ adıyla yapılan ölüm santralinin temeli bugün atıldı. ÇED raporunun iptali için açılan davaların sonucu beklenmeden yapılan temel atma törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Rus Rosatom yetkilileri katıldı.

Taner Yıldız, nükleer santrali şu sözlerle savundu:

"Bunu yapınca Antalya'daki turist kaçar dediler, Mersin'deki turist kaçar dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid... Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris'te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar."

Fukuşima nükleer felaketinin yaşandığı Japonya’yı da örnekleri arasına koyan Yıldız, "Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa... 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaparken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek gerçekleştirmek durumundayız." ifadelerini kulandı.

Nükleere karşı çıkanlara TOMA’lı saldırı

Sabah saatlerinden itibaren eylemde olan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri ise “Temel atma boşuna yıkacağız başına!”, “Nükleer santral istemiyoruz!” sloganları ile santral inşaatının kapısının önüne yattı. Temel atma töreninde yer alan ekibin hareketlenmesi üzerine nükleer karşıtları kendilerini kapıya zincirleyerek heyetin dışarıya çıkmasını engellemeye çalıştı. Bunun üzerine kitleye TOMA ile saldırıda bulunuldu. Eylem bir süre daha devam ettirilerek sona erdirildi.

Santrale karşı İstanbul ve Ankara’da da eylemler düzenlendi.