Akbelen’de üçüncü keşif

İkizköy'deki Akbelen ormanında yapılacak üçüncü keşif öncesi eylem yapıldı. Keşif heyeti alkışlarla protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ağustos 2022
  • 21:50

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahasında üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılıyor.

Akbelen Ormanı için en son yapılan bilirkişi keşfi sonrasında çıkan “Kömür geri dönülmez zararlar verecek ama gerekli” kararı bölgede yeniden bir keşif yapılmasının önünü açtı. İkizköy Çevre Komitesi, keşif öncesi nöbet alanında buluştu. Köylüler ve ekolojistler ellerinde “Akbelen içi adalet”, “Akbelen yaşamak istiyor”, “Zeytinin kardeşliği yaşayacak”, “İkizköy direniyor” dövizleri taşıdı ile sloganlarla keşif görevlilerini bekledi.

Direnişte olan İkizköylüler şu açıklamayı yaptı:

“Üçüncü keşfe, işte bu dirayetli direnişin, gönüllü hukuk ekibimizin ve gönüllü uzmanlarımızın gücü ve bütün bu yoğun süreçte bizi yalnız bırakmayan İkizköy’ün dostlarının dayanışması ile gidiyoruz. Bilimsel ve hukuki etikle, vicdan ile hareket edildiğinde, üçüncü keşif ve bilirkişi incelemesinden, ormanımızın ağacı, kuşu, mantarı, çalısı, toprağı, suyu ile bir bütün olarak orman olarak korunması ve kömür madeni işletme izninin iptali yönünde bilimsel görüş çıkacağına tüm yüreğimiz ve aklımızla inanıyoruz.”

“Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz”

Keşif öncesi konuşma yapan Çevreci Bahadır Altan şunları söyledi:

“Biz onların kışkırtıcılarının yapabileceği, uzak olasılık ama, bazı şeylere karşı sakinliğimizi koruyarak, alkışlarımızla; ‘Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz’, ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’ sloganıyla yanıt vereceğiz. Esas olan duruşumuzdur, en büyük yanıt. Bilirkişinin göreceği de bir tarafta madenin tahribatı bir tarafta doğanın güzelliği var. Dolayısıyla sonuçtan eminiz. Hep beraber yol kenarına gidip geçecek olan heyete kararlılığımızı duruşumuzla göstereceğiz.”

“Haklı mücadelemizde artık kazanmak istiyoruz”

Bir yılı aşkın süredir Akbelen Ormanı’nda nöbet tuttuklarını belirten İkizköylü Esra Işık ise şu şekilde konuştu:

“Bizim mücadelemiz kömür madenine karşı üç sene önce başladı ve üç senedir devam ediyor. Bir sene önce de burada çadırda nöbet başlattık. Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’nin Akbelen Ormanı’na kömür madeni açmak için ağaç kesmeye girdiğinden beri burada çadır nöbeti başlattık. Çadır nöbetimiz 350 günü aştı. Dostlarımız ile birlikte bu mücadeleyi sahiplendik ve sonuna kadar, kazanana kadar götüreceğiz. Bugünkü keşfin iyi geçmesini diliyoruz. Haklı mücadelemizde artık kazanmak istiyoruz.”

Bilirkişi heyeti alkış protestosuyla nöbet alanının yanından geçerek keşif bölgesine yöneldi.