Aileler mezarlıktan kaçırılan cenazelerini istedi

Bitlis Garzan Mezarlığı’ndan cenazelerinin kaçırılmasını kınayan aileler, İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2017
  • 15:29

İki yıldır ziyaretlerin yasaklandığı Bitlis Garzan Mezarlığı’ndan cenazeleri kaçırılan aileler, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla cenazelerinin kendilerine verilmesini istedi.

Bugün saat 13.00’te gerçekleştirilen basın toplantısına ailelerin yanı sıra HDP, YAKAY-DER, DBP, GÖÇ-İZ-DER ve Barış Anneleri Meclisi katıldı.

Kürdistan’da mezarlıklara saldırılar yeni değil

Basın toplantısında ilk sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı. Garzan Mezarlığı'na saldırının yeni olmadığını belirten Yoleri, iki yıldır mezarlık duvarlarının ve caminin yıkılıp, mezarlığa ziyaretlerin yasaklandığını açıkladı. Ayrıca, benzer saldırıların başka illerde de olduğu ifade edilen toplantıda, Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'ndaki saldırıya değinildi. Kardeşinin cansız bedeninin bu mezarlıkta olduğunu belirten bir kişi, mezar taşlarının boyayla karalandığını, bazılarınınsa söküldüğünü ifade etti.

Gülseren Yoleri, bu saldırıya karşı İHD'nin bir avukat grubu oluşturduğunu ve bu saldırıya uğrayanların bulundukları ildeki İHD şubesine başvurmaları gerektiğini duyurdu. Ancak iki koşulda mezarların açılabileceğini belirten Yoleri, “Kimlik tespiti ve ölüm nedeni araştırılması için mezar açılır. Bunun için de ailenin istemi, izni olması gerekir. Ayrıca aileden DNA örneği alınması gerekir. Bunların hiçbiri yapılmamış. Bununla birlikte Garzan Mezarlığı'nda bulunan 267 cenazeden sadece 84'ünün kimliği bilinmiyor” dedi.

“Sessiz kalırsak daha çok saldırırlar”

Basın toplantısında konuşan aileler mezarlığa yapılan saldırıyı anlatarak cenazelerini alıp defnetmek istediklerini söylediler. 7 Aralık’ta kepçelerin mezarlığa girdiğini gördüklerini ifade eden aileler, cenazelerinin Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğünün söylendiğini, fakat kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Barış Anneleri Meclisi adına yapılan konuşmada, bu saldırının insanlık dışı olduğu ifade edilerek saldırıya sessiz kalınmaması gerektiği vurgulandı.

Aralarında iletişim eksikliği olduğunu belirten bir konuşmacı “Mezarlığımıza yönelik önceki saldırılara sessiz kaldığımız için böyle saldırdılar. Şimdi Diyarbakır'da saldırıyorlar” diye konuştu.

Konuşmaların ardından soru-cevaplarla toplantı bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul