“Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği iptal edilmelidir!”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi” talebi ile İzmir’de basın toplantısı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Temmuz 2021
  • 20:00

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi” talebi ile sendika binasında basın toplantısı yaptı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinin bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30.06.2021 tarihinde yeniden yayınlanmıştır.”

“Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü ile işçi noktasına getirilmiş” denilen açıklamada “Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir!” vurgusu yapıldı.

“Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının iş yükünü azaltarak, angarya çalışmaya son verilmelidir” denilen açıklamada şu talepler ifade edildi:

1- ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak İçin sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.

2- Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.

3- ASM ve TSM'lerdeki görev tanımı belirsizliği giderilmeli, iş yükü ve çalışan sayısının artırılmalı ve kadrolu istihdam yaratılmalıdır.

4- ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.

5- Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.

6- ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve Sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.

7- Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar İçin dinlenme alanları sağlanmalıdır.

8- Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.

9- Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir.”

Kızıl Bayrak / İzmir