‘Açlık ordusu’ büyüyor

AKP iktidarıyla açlık sınırının altında yaşayan, yardıma muhtaç hane sayısı artmaya devam ediyor. 2012’de 6.7 milyon olan hane sayısı bu yıl 8 milyona çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2014
  • 12:01

Cumhuriyet gazetesinden Olcay Büyüktaş’ın haberine göre ekonomik göstergelerin bir türlü iyileşemediği, işsizlikte, cari açıkta, enflasyonda olumlu gelişmelerin umutla beklendiği ülkede, hükümetin çok övündüğü ekonomi politikaları sayesinde “30 milyon aç bizim” dizesi de Nâzım Hikmet’in “Açların Gözbebekleri” adlı şiirinin bir dizesi olmaktan çıkıp ne yazık ki yakıcı bir gerçeğe dönüştü. Üstelik söz konusu veriler, AKP iktidarını kötülemek amacıyla başka siyasi partiler ya da kökü dışarıda birtakım odaklar tarafından montaj metoduyla üretilmedi. Veriler, hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortaya konuldu.

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası TTB delegesi Dr. Güray Kılıç tarafından hazırlanan “Yeni Türkiye’nin Ocağında Aş yerine Yoksulluk Kaynıyor” başlıklı çalışmaya göre, muhtaçlar ordusuna iki yılda 6.7 milyon kişi katıldı.

 

Yoksulluk envanteri

Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi, sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin, başvurusundan ödemelere kadar tüm işlemleri elektronik ortamda yürüterek hane bazlı olarak yoksulluk envanteri oluşturmakta ve kamunun verdiği sosyal yardımları merkezi veritabanında tutuyordu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesi sunum kitapçığındaki verilere göre, Türkiye nüfusunun yüzde 39.8’i yoksulluk envanterine kayıtlı. Zira, istatistiklerde 2013 Türkiye nüfusu 76 milyon 667 bin 864 olarak belirtilmiş durumda. Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi yoksulluk envanterinde 2012 yılında sosyoekonomik durumu iyi olmayan ve muhtaç olan 6 milyon 768 bin 126 hane ve 23 milyon 668 bin 942 kişi kayıtlı iken, 2014 yılında hane sayısı 8 milyona, kişi sayısı da 30.5 milyona ulaştı.

Son iki yıl içerisinde yoksulluk ve muhtaçlık kervanına 6.9 milyon kişinin daha katıldığı görüldü.

 

Kimler muhtaç?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim destiği ile yaşlı, muhtaç ve 2022 sayılı kanun kapsamı dahilinde yapılan yardımlardan yararlanabilmek için hanedeki kişi başı gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. 31 Aralık 2014 tarihine kadar asgari ücretin üçte biri brüt 378 lira net olarak da 270 lira. Yani aylık gelirleri bu gelirin altında olanlar muhtaçlar ordusunun birer neferini oluşturuyor.

Sosyal yardım harcamaları, 2011 yılında tek çatı altında birleştirilerek kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal yardım harcamalarını Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olmak üzere üç ana hizmet birimi aracılığıyla gerçekleştiriyor.

 

Çam’dan soru önergesi

Sosyal yardım ve destek hizmetlerinden yararlanan bütünleşik sosyal yardım hizmetleri bilgi sisteminde kayıtlı hane ve kişi sayıları ile verilen destekler istatistikler bülteninde düzenli olarak yayımlanmakta idi. Ancak 2013’ten itibaren sosyal yardım istatistikleri bülteni yayımlanmamaktadır. Bültenin neden yayımlanmadığına ilişkin bir açıklama da yapılmadı. Gelişmeler üzerine CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle, söz konusu 30.5 milyon yoksul ve muhtaç kişinin hangi sosyal yardım ve destek kategorisinden yararlandığını ve bu yardımların dağılımının nasıl olduğunu, söz konusu yardımın illere göre dağılımını ve ne kadar yardım yapıldığını, istatistiklerinin yayımlanmama nedenini ve yeniden yayımlanıp yayımlanmayacağını sordu.