Açlık grevleri raporu paylaşıldı

Açlık Grevleri İzleme Koordinasyonu, hapishanelerde süren açlık grevlerini izlemek üzere bölgede bulunan beş ilde hapishaneleri ziyaretleri sonucu hazırladığı raporu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2024
  • 22:30

Açlık Grevleri İzleme Koordinasyonu, hapishanelerde süren açlık grevlerini izlemek üzere bölgede bulunan beş ilde hapishaneleri ziyaretleri sonucu hazırladığı raporu açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde açıklanan raporu, koordinasyon adına İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Yusuf Erdoğan açıkladı.

Cezaevlerindeki siyasi tutsakların İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle başlattığı açlık grevinin 86’ncı gününde devam ettiğini belirten Erdoğan bugüne kadar olumlu bir adım atılmadığını belirtti. Erdoğan yapılması gerekenleri şu sıraladı:

“Mahpusların başta yaşam ve sağlık hakları olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Açlık grevlerinin herhangi bir aşamasında hapishane kurumlarının olası şeker, tuz ve vitamin yasağı; yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur. Açlık grevine başlayan mahpuslara yaşamın devam etmesi için en az alınması gereken 5 büyük su bardağı su/sıvı, 2 çay kaşığı (2 gr) tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ile 500 mg B1 vitamini içeren kompleks B vitamini preparatları sağlanmalıdır.

Asgari düzeyde alınması gereken bu maddelerin kısıtlanması durumunda, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde olduğu gibi, mahpusların beyin fonksiyonlarında kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olacaktır.

Ek sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engellemek amacıyla; açlık grevi eylemi gerçekleştiren mahpusların sağlık çalışanları tarafından onamlarına uygun olarak düzenli takip edilmesi, ihtiyaçları olan su, tuz, şeker ve B vitamininin sağlanması, kendilerine bakamayacak duruma geldiklerinde refakatçi imkanı sağlanması, tecrit altında tutulmamaları ve zor kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir.”

Uluslararası bildirgeleri hatırlatan Erdoğan sonuç olarak şunları ifade etti:

“Siyasal iktidar, devam eden açlık grevlerinde ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri almalı ve taleplere konu ihlallerin giderimi konusunda da harekete geçmelidir. Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılmalı ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulmalıdır. Başta Adalet Bakanlığını olmak üzere ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Açlık Grevleri İzleme Ve Takip Koordinasyonu’nda yer alan kurumlar şunlardır:

“Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amed Şubesi.”