AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Henüz inşası devam eden hastanede toplama bir şekilde çalışmaya mahkum edilen sağlık emekçileri usulsüzce yapılan görevlendirmeye dikkat çekerek eski yerlerine iade edilmelerini istedi.
48 emekçiye “2 ay geçici görevlendirme”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi tarafından yapılan açıklamada, salgının ilk günlerinde pandemi hastanesi olarak hizmet veren Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’nin, çalışanlarına oldukça travmatik bir süreç yaşattığı ifade edilerek, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne emekçilerin görevlendirilmesi şöyle anlatıldı:
“Yapımına başlandığı günden 45 gün sonra hizmete açılacağı yetkili ağızlardan bütün medyada kamuoyuna duyurulan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne 27 Mayıs Çarşamba günü mesai bitiminde 48 kişiye (ebe, hemşire, radyoloji teknisyeni) 2 ay geçici görevlendirme tebliğ edilmiştir. Bu görevlendirme yapılırken yöneticiler tarafından uyulması ve izlenmesi gereken hiçbir usul-esas dikkate alınmayarak söz konusu kişilere karşı hakkaniyet ve adaletten yoksun bir yaptırım uygulanmıştır.”
“Mesai bitiminde ‘yarın yeni yerinizde çalışacaksınız’ dendi”
Görevlendirmenin Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından
yayınlanan genelgeye uygun olmadığı belirtilen açıklamada, gönüllülük esası da görevlendirilen kişilerin durumları da gözetilmeden mesai bitiminde “yarın yeni yerinizde çalışacaksınız” dayatmasında bulunulduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında 48 emekçinin mağdur edildiği şu ifadelerle anlatıldı:
“Görevlendirilen sağlık emekçileri içerisinde 60 yaş üstü emeklilik dilekçesini verecek olan, covit tanısıyla hastaneye yatarak tedavi gören, özellikle covit-19 salgınında öncelikli korunması gereken riskli hastalıkları olan 3 yaş altında çocuğu olan, eşiyle aynı kurumda çalışıp ikisi de geçici görevlendirilen, Sendika işyeri temsilcisi olan, annesi yoğun bakım ünitesinde yatan ve ona bakmakla yükümlü olan, çalıştığı birimde tek olan ve yerine ikamesi olmayan, evi çok uzakta olup ulaşım sorunu yaşayan, kişilerin bu özellikli durumları hiçbir şekilde gözetilmemiş ve 48 kişi mağdur edilmiştir.”
“Bu görevlendirme sağlık çalışanlarına tokat oldu”
Acil Durum Hastanesi’nin personel ihtiyacının toplama bir şekilde karşılanmasının sağlık açısından da çalışacak emekçiler açısından da kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu görevlendirme, pandemi koşullarında özverili çalışmaları ile takdir toplayan sağlık çalışanlarına ağır bir tokat olmuş, iş barışı ortadan kalkarak moral ve motivasyon en aza inmiştir” denildi.
Görevlendirilen 48 kişi belirlenirken gerekli esaslar uygulanmadığı gibi, çalışanlar arasında ayrım yapıldığının altı çizilen açıklamada “Sağlık emekçilerinin hak ve çıkarları için mücadele eden sendikamız temsilci ve aktif üyeleri, yine kurum içinde 25 yılı aşkın bir süredir çalışan, emek veren kişilerin seçilmiş olması manidardır” ifadeleri kullanıldı. Açıklama, 48 emekçinin eski görev yerine iadesi istenerek şöyle son buldu:
“Üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olmuş açıkta iş bekleyen binlerce hemşire, tekniker varken, onların ataması yapılmayıp taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmak siyasi basiretsizliktir, öngörüsüzlüktür ve bu açığı diğer hastanelerden dayatma usulü personel ile kapatmak haksız ve hukuksuz bir uygulamadır.
“Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak açılan her yeni hastanenin personel ihtiyacının atama bekleyen sağlık emekçilerinden giderilmesini, geçici görevlendirmelerin biran önce durdurulmasını ve bu kişilerin eski görev yerlerine iadesini talep ediyoruz.”