ABD ile “kriz”e karşın ikili ticaret hacmi arttı

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkide gerilimlerin su yüzüne çıktığı geçtiğimiz yılda, ikili ticaret hacmi yüzde 1,4 arttı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2019
  • 12:10

Geçtiğimiz yıl AKP şeflerinin ABD’deki efendileriyle yaşadığı siyasi gerilimler ya da ticaret kotaları vb. uygulamalar ikili ticaretin artışına engel olmadı.

2018’in 11 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4 artış kaydederek 19 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüzde 1,4 artış kaydettiği dönemde Türkiye’den ABD’ye ihracatta gerileme yaşandı. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 düşen ihracat 7,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bununla birlikte, Türkiye’deki ekonomik krizin ithalatı vurduğu ve ithalatta çarpıcı bir düşüş kaydedilmesine karşın Türkiye’nin ABD’den ithalatında artış yaşandı. 2018’in 11 ayında ABD’den yapılan ithalat 11,4 milyar dolara çıktı. Bu tutar, 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 artışa denk düştü.

Amerikan sermayesi Şubat’ta Ankara’ya gelecek

ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel de karşılıklı ticaretin iki ülke ilişkilerinde “dengeleyici bir güç” olduğunu dile getirdi. “Diplomatik sıkıntılar ve artan gümrük vergilerine rağmen ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2018’de yaklaşık 20 milyar dolar gibi yüksek bir seviyeye ulaşması bekleniyor” ifadelerini kullanan Miel, Erdoğan ve Trump’ın 14 Ocak’ta yaptığı telefon görüşmesinde ekonomik ilişkilerin, savunma ve enerji alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulduğunu hatırlattı.

Amerikan sermayesinin Şubat ayında Ankara’ya ziyaret gerçekleştireceğini söyleyen Miel, “ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi, Türk yetkililerle bir araya gelmek ve tarım, dijital ekonomi, finans, sağlık ve kadınların iş gücüne katılımı alanlarda ikili iş birliklerini ilerletmek için şubatta Ankara'ya üst düzey bir iş heyetiyle gelecek” diye konuştu.