538. F Oturması: Serdal Yıldırım serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 538. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Serdal Yıldı-rım’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2022
  • 18:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 538. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Serdal Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da dernek binası önünde yapılan eylemde Yıldırım hakkında şunlar söylendi:

“Yüzde 98 engelli raporu bulunan, belden aşağısı felçli, mide ülseri nedeniyle 2 aydır yemek dahi yiyemeyen ve yaklaşık 20 kilo kaybeden, sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken ve hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım, sevk edildiği Adli Tıp Kurumu tarafından ayrı ayrı 4 defa ‘hapishanede kalamaz’ raporu verilmesine rağmen halen hapishanede tutulmakta, bu durum yaşamına ağır risk oluşturmaktadır. 

Serdal Yıldırım’ın 2012 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısı felç kalmış ve kaza sonrası gerçekleştirilen ameliyatla sırt omurlarına platin takılmıştır. Tekerlekli sandalyede yaşamını devam ettiren Serdal Yıldırım, kesinleşen cezasının infazı amacıyla 2018 yılında tutuklanmış ve halen Metris R tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Aynı odada tutulduğu iki eli de olmayan Ergin Aktaş ile birbirlerine yardım ederek günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar. 
Serdal Yıldırım bu hapishanede iken, ranzadan hasta taşıyıcı sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır. 
İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesinde yapılan muayenesinde ‘mutlaka ameliyat olması gerek’ denilmiş ancak müdahaleyi Ankara İbni Sina’daki ilk ameliyatı yapan doktorun yapması gerektiği söylenmiştir. Serdal Yıldırım, hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılmayacağı, sağlık sorunları daha da artacağı için ameliyat olamamaktadır. Kaldı ki, pandemi sürecinde ameliyat olmak bir yana hastaneye dahi götürülmemiş, kontrol ve tedavileri yapılmamıştır.”

Açıklamanın sonunda Serdal Yıldırım ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması için yetkililer göreve, kamuoyu duyarlılığa çağrıldı. Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul