327. F Oturması Sabri Kaya için yapıldı

F Oturması eyleminin 327. haftasında, sağlık durumu hakkında bilgi verilen hasta tutsak Sabri Kaya’nın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2018
  • 12:02

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından gerçekleştirilen F Oturması eyleminin 327. Haftasında, hasta tutsak Sabri Kaya’nın serbest bırakılması istendi.

Komisyon adına basın açıklamasını Taylan Bekin okudu. Açıklamada OHAL ile birlikte hapishanelerde artan baskı ve yasaklara değinilerek, “OHAL koşullarının devam ettiği, hapishanelerde kapasitenin üstünde mahpus sayısının giderek yaşamı çekilmez hale getirdiği bir gerçeklik. Başta kelepçeli muayene, çıplak arama dayatması, ring aracı ile hastaneye götürülme ve tedavi amaçlı ilaçların verilmemesi, ağır hasta mahpusların ölüme terk edilmesi demektir” ifadeleri kullanıldı.

“Kalbi yüzde 25 çalışıyor!”

Açıklamanın devamında, kronik kalp hastası olan ve kalbi yüzde 25 oranında çalışan 55 yaşındaki hasta tutsak Sabri Kaya’nın sağlık durumu hakkında bilgi verildi.

Birçok sürgünün ardından şu anda Osmaniye 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Kaya’nın hapishaneye girdikten sonra durumunun daha da ağırlaştığı ve hastalığının ilerlediği belirtildi.

Kalp kapakçıklarında çürüme ve ritim bozukluğu rahatsızlığı da bulunan Kaya’nın Sincan Hapishanesinde kalırken, Ankara Numune Hastanesi'nde 2013 ve 2016 yıllarında 2 defa kalp kapakçığından ameliyat olduğu aktarıldı. “Kalp kapakçıkları değiştirilmeden sadece tedavi amaçlı küçük çaplı operasyon yapılmış, fakat 3. defa ameliyat olması ve kalp ritminin düzenli olması için doktoru ‘kalp pili’ takılması gerektiğini söylemiştir. Üçüncü defa kalp ameliyatı olmanın riski ortadayken hapishane koşullarında kalması bu riski daha çok artırmaktadır” denildi.

Hastanede sürekli kontrol altında tutulması gereken Kaya’nın bunun yerine 8 kişilik koğuşta 14 kişi ile birlikte kaldığı, hastaneye ancak ayda bir ring aracıyla götürüldüğü ve kelepçeli olarak muayene edildiği anlatıldı.

‘Hapishanede kalamaz’ raporuna rağmen ATK tahliyeyi reddetti

Aldığı ilaçlardan dolayı şeker hastalığına da yakalanan Kaya’nın ring ile hastaneye götürülüp getirilirken fenalık geçirdiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “Midesinde aldığı kalp ilaçlarından kaynaklı gastrit ve ülser hastası olmuştur. Ayrıca kemik erimesi ve unutkanlık da başlamıştır.

2013 yılında 1. ameliyatından sonra 3 ay infazı ertelenmiş ancak 2 ay ailesinin yanında tedavisini devam ettirebilmiştir. Tekrar hapishaneye döndükten sonra ‘Sağlık Kurulu’nun hapishanede kalamaz raporu olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) 2016 yılında yapılan başvurudaki tahliye talebini reddetmiştir.”

Açıklama, Sabri kaya ve bütün hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavi haklarının önündeki engellerin kaldırılması talebiyle sona erdi.

Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Sabri Kaya serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “OHAL işkencesine son!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER