270. F Oturması: Hapishaneler mezarlık olmasın!

F Oturması'nın 270. haftasında hasta tutsak Devrim Ayık’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek “Hapishaneler mezarlık olmasın” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mayıs 2017
  • 13:31

Hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması için Galatasaray Meydanı’nda yapılan F Oturması eyleminin 270. haftasında Devrim Ayık'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Devrim Ayık serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır!” sloganlarıyla başladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu adına söz alan Muharrem Kurşun, işlerine geri dönebilmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutuklanmasını teşhir etti. Kemal Gün'ün oğlunun kemiklerini alabilmek için 90 gün açlık grevi yaptığını da hatırlatan Kurşun, en temel insani hakların dahi direnişle kazanılabildiğini ve kendilerinin de hasta tutsaklar için direnişi sürdüreceklerini vurguladı.

Komisyon adına basın açıklamasını ise Taylan Bekin okudu. OHAL sürecinde artan baskı ve saldırıların teşhir edildiği açıklamada OHAL karanlığına inat; hak ihlaline uğrayan, baskı ve şiddet gören hasta mahpusların yakıcı sağlık sorunlarını gündeme taşımaya, hasta mahpusların özgürlüklerine kavuşması için kamuoyu oluşturmaya çaba harcandığı belirtildi.

“Devrim Ayık serbest bırakılsın!”

Bu hafta ise Özgür Halk Dergisi çalışanı iken tutuklanan Devrim Ayık’ın sesini duyurmaya çalışacakları söylenerek Ayık'ın sağlık durumu hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“Eşitlik ve özgürlük mücadelesinde payına mahpusluk düşen, sistematik devlet şiddetiyle sağlığından olan hasta mahpus Devrim Ayık, İzmir’de 2 yıl önce ‘Örgüt üyesi olduğu’ iddiasıyla tutuklandı. Devrim Ayık en sık belirtileri kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük ve şişkinlik hissi olan, makat bölgesinde apse, çatlak, ağrı ve akıntı, deride yaralar ve eklem ağrıları şeklinde seyreden bir hastalık olan kronik Crohn hastası. Kronik bağırsak iltihabı olarak da bilinen hastalık ağızdan makata kadar her bölgede oluşabiliyor.

“Crohn hastalığı ilerleyen Devrim Ayık, İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Kapalı hapishanesinden alınarak Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaklaşık 1 aydır hastanede tedavi gören Ayık, mahpusların tedavi edildiği jandarma gözetimindeki özel alanda tutuluyor. Hasta mahpus Ayık’a annesi Hülya Ayık refakat ediyor.”

“Seni ancak durumun ağırlaşınca hastaneye götürürüz”

Hülya Ayık’ın, oğlunun tedavisinin bilinçli olarak engellendiğini belirttiği ifade edilerek hapishane idaresinin, oğluna “seni ancak durumun ağırlaşınca hastaneye götürürüz” dediği aktarıldı.

Ayrıca Ayık'ın 27 Nisan tarihinden beri damardan serum ve mama ile beslendiği, 10 Mayıs akşamından bu yana ise ağzından sadece sıvı mama verildiği belirtildi.

Açıklamada Devrim Ayık’ın derhal, koşulsuz serbest bırakılması ve acilen tedavi edilmesi istenerek tüm hasta mahpuslar serbest bırakılana kadar mücadele vurgusuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul