Tarımı tekellere peşkeş çekmek için hayata geçirilen politikalar her geçen gün tarım üretimini vurmaya devam ederken en temel tarımsal ürünler dahi ithal ediliyor.
246 bin ton Arpa ithal edilmesinin üzerinden çok geçmeden şimdi de 250 bin ton ekmeklik buğday ithal edileceği açıklandı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bugün Karadeniz Un Sanayicileri Derneği’nin Samsun’da düzenlediği Genişletilmiş Sektör Toplantısı’nda konuştu.
2018 yılının özellikle buğday ve arpa üretimi bakımından sorunlu geçtiğini söyleyen Güldal bunun salt mevsimsel etkilerden kaynaklandığını savundu.
Buğdayda kalite probleminin de ortaya çıktığını söyleyen Güldal, “Türkiye’de TÜİK verilerine göre, buğday üretimimiz yıllık 21 milyon ton, arpa üretimimiz 7,4 milyon ton, mısır üretimimiz ise 5,7 milyon ton olarak tahmin edildi ancak hasat döneminde bunun biraz daha altında gerçekleştiğini hepimiz yakinen biliyoruz” dedi.
“2,5 milyon ton alım gerçekleştirdik”
Stok takviyesi yaptıklarını dile getiren Güldal şunları belirtti:
“TMO olarak arpa, buğday, mısır, nohut, mercimek alımı yaptık. Yaklaşık 2,5 milyon ton alım gerçekleştirdik ve stoklarımızı takviye ettik. Dünya hububat üretiminde de Türkiye’de yaşadığımız benzer sorunlar yaşandı. Buğday üretimi 42 milyon ton azaldı, 716 milyon tona düştü. Arpa üretimi 140 milyon tona düştü, mısır üretimi ise geçen yılın 19 milyon ton daha üzerinde gerçekleşti, 1,07 milyar tona ulaştı. Ancak mevsimsel nedenlerle kalite problemleri ortaya çıktı.”
Buğday fiyatlarında yüzde 20 artış olduğunu ve hububat üretiminde vazgeçmeyeceklerini iddia eden Güldal, “250 bin ton ekmeklik kaliteli buğdayı Türkiye’ye ithal etmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu takviye süreci ihtiyaç olduğu sürece devam edecektir. Bize verilen talimat budur” dedi.
“Hükümetin verdiği sıfır gümrüklü ithalat yetkisini bu hafta salı günü itibarıyla ihalemizi yaparak hayata geçirdik” dedi.