112 çalışanlarının imdat çığlığı

112 Ambulans Komuta Kontrol Merkezi çalışanlarının koşulları, Covid-19 vakalarının artmasının ardından ağırlaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2020
  • 10:00

Koronavirüs salgının yayılırken, 112 Ambulans Komuta Kontrol Merkezi çalışanları da son günlerde yaşadıklarını anlattı.

Hayatını kaybedenler oldu

BirGün'de yer alan İsmail Arı'nın haberine göre 112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanı, ambulansların hem Covid-19 hastaları hem de onların dışında kalan hastalar ile kaza ya da kalp krizi geçirenlere yetişemediğini aktardı. İstanbul’da biri trafik kazası diğeri de kalp krizi geçiren iki kişinin yoğunluktan geç kalınması nedeniyle hayatını kaybettiğini öne süren çalışan şöyle dedi:

“Bu olayların ardından 112 içerisinde de filyasyon ekipleri kuruldu. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda 30 araç tahsis edildi ve ekipler kuruldu. 112’yi arayan, durumu ağır olmayan Covid-19 hastalarına bu ekipler yönlendirilmeye başlandı. Bu şekilde de ambulans yoğunluğu azaltıldı. Örneğin karantinada olan ve diyalize gitmesi gereken bir koronavirüs hastasını artık bu ekipler hastaneye götürüyor.”

6 saatte 200 çağrı geldi

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka 112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanı ise hastanelerin önündeki ambulans yoğunluğuna ilişkin şunları anlattı:

“Ambulansta görevli sağlıkçılar vakaya ulaştıktan sonra merkezi arar. Merkez de onları uygun hastaneye yönlendirir.

Geçen pazar günü 6 saatte tam 200 çağrıyı yanıtladım. Salgından önce bu rakam ortalama 60 civarındaydı.”

112’de personel açığı olduğunu aktaran çalışan sözlerini şöyle noktaladı: “Kimse sahada çalışmak istemiyor. Herkes Komuta Kontrol Merkezi’nde geçmek istiyor. Ben de merkeze yeni geçtim. Ambulansta çalışırken yemek bile yemeye vakit kalmıyordu. Herkes ‘Acaba aileme virüs bulaştırır mıyım’ endişesi yaşıyor.”

***

Hastalar “boş cihaz yok” denerek gönderiliyor

Ankara’da çalışan bir ambulans şoförü ise gözlemlerini aktardı:

“Hastanelerde çok fazla hasta yoğunluğu var. Kırmızı oda denilen alanlar dolu. Ankara’da da ambulanslar yetersiz kaldığı için 112 bünyesinde filyasyon ekibi kuruldu. Durumu ağır olmayan ve evde tedavi gören Covid-19 hastalarının hastaneye götürülmesi için 15 araç tahsis edildi. Bu uygulamadan sonra da biz biraz daha rahatladık ama vaka sayıları da düşmüyor, aynı hızda artmaya devam ediyor. Özellikle Ankara’da, hastaneye kendi imkanı ile giden hastaları hastaneler kolay kolay geri gönderemiyor ama biz ambulansla götürdüğümüzde mesela ‘boş cihazım yok’ diyorlar ve hastayı kabul etmiyorlar.”