“100. Yıl: Miras ve reddi miras”

Sosyal Araştırmalar Vakfı, İstanbul’da Cumhuriyet’in 100. Yılı üzerine “100. Yıl: Miras ve reddi miras” konferansı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2022
  • 17:00

Sosyal Araştırmalar Vakfı, Cumhuriyet’in 100. Yılı üzerine “100. Yıl: Miras ve reddi miras” konferansı gerçekleştirdi. Saat 11’de başlayan konferans TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapıldı. Açılışı SAV Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Hoştürk Türkay gerçekleştirdi.

Açılışın ardından Hakkı Özdal “Devlet: Başkalaşımlar ve çatışmalar” başlığı altında kısa bir sunum yaptı.

1. Oturum'da “Kuruluş ve dönüşüm” başlığı altında tartışmalar gerçekleştirildi. Bilge Seçkin Çetinkaya oturumu açarken Gezi tutsaklarına selam gönderdi ve “Hepimiz Gezi’deydik” dedi. Çetinkaya oturumu açarken tarihi yorumlama üzerine vurgu yaptı.

“Bir cumhuriyet projesi olarak yurttaşlık” başlığı ile Füsun Üstel sunum yaptı. Sunuma Eren “Yurttaşlık ve vatandaşlık tartışmalarına onu da anarak başlamak isterim” dedi ve Tol’u andı.

“Süreklilik ve kopuşun ötesinde: 100. Yılında Cumhuriyet’in Osmanlı mirasını tartışmak” sunumunu E. Atilla Aytekin gerçekleştirdi. Metin Çulhaoğlu’na atıf yaparak “Ben bu konuşmada dört şey yapacağım” dedi ve sunumunu yaptı.

“Sermaye birikiminin genel eğiliminde bir yüzyıl: Ne kadar uzun, ne kadar kısa?” sunumunu Ahmet Haşim Köse tarafından yapıldı. Sunumda “Türk burjuvazisinin “ön” tarihi” başlığı altında kapitalist gelişme özetlendi. Sermaye birikiminin yıllara dayalı kar oranlarının örneklendiği sunum çok sayıda kişiye atıf yapılarak anlatıldı.

Birinci oturumun sonunda soru cevap bölümüne geçildi.

2. Oturum'da ise “Bir millet yaratmak” başlığı ile gerçekleştirildi. “Yeni yüzyıla girerken AKP’nin icat ve inkar ettikleri” sunumunu Reyhan Ünal Çınar gerçekleştirdi.

“Milli kimliğin inşası ve sınıflar” sunumunu Aydın Çubukçu yaparken Fuat Ercan ise “1923’den günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin bileşenleri” sunumunu yaptı. Fuat Ercan sunumuna Gezi tutsaklarına ve Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına değindi ve sunumunu gerçekleştirdi.