“Yaşamak istiyoruz!”

Ankara Üniversitesi Ferman Ekipleri taleplerin yer aldığı ortak açıklama yayınladılar.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Ekim 2023
  • 09:30

Ankara Üniversitesi Ferman Ekipleri taleplerin yer aldığı ortak açıklama yayınladılar. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Öğrenciler olarak bir gelecek inşa etmeye çalışırken ekonomik zorluklar, barınma sorunları ve yaşam hakları ihlalleri ile yüzleşiyoruz. Bu sorunlar sadece kişisel değil, aynı zamanda toplumsal ve sistematik sorunlardır.

Geçtiğimiz günlerde Aydın’da yaşanan korkunç olay, Türkiye’nin her köşesinde yaşanan büyük sorunların yalnızca bir yansımasıdır. Gençler olarak bir gelecek inşa etme çabalarımız ekonomik sıkınlar, güvencesiz barınma koşulları ve insan hayatının ucuzluğu tarafından gölgeleniyor. Ancak, bu trajedi sadece buzdağının görünen kısmıdır. Son on günde Eskişehir ve Çanakkale’de yaşanan intiharlar, umutsuzluğumuzun bir göstergesidir. Gençler olarak geleceğe dair umutlarımızın ve hayallerimizin çalındığını hissediyoruz. Yaşama hakkımız ihlal ediliyor.

Devlet, vatandaşlarının yaşam hakkını korumak ve eşitlik ilkesini uygulamakla yükümlüdür. Ancak, öğrenciler olarak bu hakların ihlal edildiğini ve ekonomik eşitsizliklerin daha da derinleştiğini gözlemliyoruz. Barınma sorunumuzun hala çözümsüz olduğu bir ülkede yaşamak zorundayız. Kamu yurtlarının bakımı ihmal edilirken, özel yurtlar öğrencilere altından kalkılmaz fiyatlar yüklüyor. Öğrenciler olarak bbu sorunlaıran çözümü için harekete geçme ve taleplerimizi duyurma kararlılığımızı ilan ediyoruz.

Taleplerimiz:

*Kamu yurtlarının bakımı ve güvenliği derhal iyileştirilmelidir. Öğrencilerin yaşama hakkı en yüksek öncelik olmalıdır.

*Öğrencilere ekonomik ve adil barınma seçenekleri sunulmalıdır. Eğitim haklarımız ekonomik sıkıntılar nedeniyle tehlikeye atılmamalıdır.

*Eğitim hakkı güvence altına alınmalıdır.

*Ekonomik eşitsizlikleri azaltmak için somut adımlar atılmalı ve gençlerin geleceği, ekonomik adalet ve toplumsal eşitlik ilkelerine dayandırılmalıdır.

*Ekonomik krizin yol açtığı, fiziksel ve ruhsal sağlığımızı tehlikeye atan, yetersiz ve sağlıksız beslenme sorununu çözecek adımlar atılmalıdır.”