TMMOB İKK İzmir Öğrenci: Açlığa teslim olmayacağız

TMMOB’a bağlı odaların öğrenci üyeleri yayınladıkları bir açıklama ile Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi yemekhanelerine yapılan zamların geri çekilmesini ve öğrencilerin protesto haklarına yönelik baskı ve gözaltıların son bulmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 11 Ekim 2023
  • 21:30

Ege üniversitesi öğrencileri yemekhane zamlarının geri çekilmesi için gerçekleştirdikleri eylemlerine devam ediyorlar. Bir yandan yemekhanelerde ses çıkartma eylemleri yaparken diğer yandan zamların geri çekilmesi için öğrencilerden imza topluyorlar. TMMOB’a bağlı odaların öğrenci üyeleri yayınladıkları bir açıklama ile Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi yemekhanelerine yapılan zamların geri çekilmesini ve öğrencilerin protesto haklarına yönelik baskı ve gözaltıların son bulmasını istedi. Yapılan açıklamayı yayınlıyoruz:

“Yemekhane zamları geri çekilsin!

Açlığa teslim olmayacağız!

Ülke tarihinin en derin ekonomik krizlerinden birisini yaşıyoruz. Kapitalist düzen kendi yarattığı krizlerin faturasını her yolla işçi ve emekçilere çıkartıyor. Yoksulluk ve sefalet derinleşiyor, en temel insani ihtiyaçlara ulaşmak zorlaşıyor. Bu tabloda toplumsal bir ihtiyaç ve temel bir insan hakkı olan eğitim ise öğrenciler için gittikçe ulaşılamaz bir hale geliyor.

Barınma, beslenme, ulaşım, ders araç gerekleri olarak uzayıp giden masraflar, eğitimi bir hak olmaktan çıkartarak parası olanın yararlanabileceği bir ayrıcalık haline getiriyor. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde yemekhane ücretlerine yapılan fahiş zamları bu kapsamda değerlendiriyoruz. Üniversite yemekhanesi kâr amacı güden bir işletme, öğrenciler ise müşteri değildir. Eğitim ve öğrencilerin eğitim ihtiyaçları herkes için eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olmak zorundadır.

Öğrencilerin geçtiğimiz hafta başından itibaren yükselttiği haklı ve meşru sesine kulak verilmeli, üniversite yemekhanelerine yapılan zamlar derhal geri çekilmelidir.

Protesto hakkı temel insani bir haktır. “Yemekhane zamları geri çekilsin” talebiyle gerçekleştirilen protestolara yönelik gayr-ı meşru baskı ve gözaltılar sonlandırılmalı, sorumlular hakkında gerekli işlemler başlatılmalıdır.

-Yapılan zamlar tüm öğünlerde geri çekilsin!

-Yemek çeşitliliği ve miktarı artırılsın!

-Öğünler kalori ve sağlık açısından nitelikli hale getirilsin

TMMOB İKK İzmir Öğrenci”