Reyhanlı katliamının sorumluları emperyalistler ve AKP’dir!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde vahşi bir katliam yaşandı. Kentin işlek yerlerinde patlatılan bombalar ile onlarca kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi ise yaralandı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Aralık 2013
  • 23:48

Halka yönelik bu türden bir eylem bile faillerinin kim olduğu konusunda bir fikir veriyor. Ezilen halklara, işçi-emekçilere düşman, arkasında emperyalist güçlerin bulunduğu karanlık odakların gerçekleştirdikleri katliamlardan biridir Reyhanlı. Irak, Libya, Suriye gibi ülkelerde Reyhanlı’ya benzer vahşi katliamlar neredeyse her gün yaşanıyor. Reyhanlı saldırısının gerisinde ise aynı güçlerin olduğu açıktır.

Sermaye devletinin sözcülerinin saldırının hemen ardından olayı Marksist bir örgütün gerçekleştirdiğini ve Suriye istihbaratı ile ilişkili olduğunu dillendirerek Suriye devletini yıkmaya çalışması açık bir çarpıtmadan ibaret kirli bir yalandır. Birincisi devletin olayın faili olarak gösterdiği örgütün varlığı söz konusu değildir. İkincisi Suriye devletinin bu tür bir eylemi gerçekleştirmesi Suriye’de bugün süren iç savaş gözetildiğinde hiç de akla uygun bir tutum olmaz. Çünkü bu tür bir eylem ile asıl hedeflenen Suriye’ye yönelik tepkileri kışkırtmak ve emperyalist saldırının zeminini güçlendirmektir. Bu da gösteriyor ki olayın asıl failleri, uzun zamandır Suriye'yi kana bulayan AKP hükümetinin de canhıraş bir şekilde desteklediği gerici dinci çetelerdir. Ayrıca olayın hemen ardından ağzını açan her hükümet sözcüsünün hemen bu çetelere kefil olması, henüz ortada somut bir delil bile yok iken faillerin adresinin Suriye olarak belirtilmesi, varlığı söz konusu olmayan bir örgütün “üyelerinin” zanlı olarak gözaltına alınması ortada kirli bir oyunun dönmekte olduğunu gösteriyor. Getirilen yayın yasağı,olay sırasında MOBESE kameralarının kayıtta olmadığı iddiası sermaye devletinin bir şeyleri halktan gizleme telaşında olduğunu gösteriyor.

Ancak Reyhanlı halkının tutumu, ÖSO’ya bağlı çetelere yönelik halkın tepkisi ve ülkenin çeşitli yerlerinde katliamı kınayan ve sermaye devletinin bölgesel dış politikası ile katliamın asıl sorumlusu olduğunu belirtmesi AKP hükümetinin bu yalanını boşa düşürmüş bulunuyor.

Asıl sorumlu AKP hükümetidir

Bölgesel güç olma sevdasıyla hareket ederek ABD emperyalizminin güdümünde dış politikasını şekillendiren ve Ortadoğu halklarına yönelik emperyalist saldırganlığın hizmetinde hareket eden sermaye devleti yaşanan katliamın asıl sorumlusudur. Libya’ya yönelik saldırının hızlı sonuç vermesinde alınan cesaretle AKP hükümeti Suriye içinde benzer bir sürecin yaşanacağını düşünerek kolay zafer beklentisine girdi. ÖSO-SUK çetelerinin kuruluşuna ve ülkemizde üslenmesine büyük bir istekle destek oldu. Kısa bir süre içerisinde Esad’ın gideceği ve bunun sonucunda bölgesel güç politikasında yol alınacağı sanıldı. Ancak gelinen yerde bu politika artık iflas etmiş bulunuyor. İki yıldan bu yana Suriye’yi kana bulayan, vahşi katliamların altına imza atan amaçlarına ulaşmak için her türlü kirli yöntemi devreye sokmaktan çekinmeyen bu gerici çetelerin, Esat yönetimini yıkmaya güçlerinin yetmediği artık açığa çıkmış bulunuyor.

Reyhanlı katliamı işte bu iflas eden dış politikanın sonucudur. Reyhanlı katliamının sorumluları ise en başta bu politikanın sahibi sermaye sınıfı ve onun hükümeti AKP'dir.

İLİŞKİLİ HABERLER