Paralı değil, bilimsel eğitim istiyoruz!

Tüm bu sorunlara karşı liseliler olarak bir araya gelmeli, her düzeyde parasız eğitim, eşit, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi için harekete geçmeliyiz.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 03 Mart 2022
  • 19:30

YKS 2022 kayıtları geçtiğimiz haftalarda başladı. Her sene olduğu gibi bu sene de sınav ücretlerine gelen fahiş zamlar şaşırtıcı olmadı. Zaten ülkede her gün temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her şeye fahiş zamlar yapılırken, neden 2 kalem 1 kitapçık 150 lira olmasın ki? Biz işçi-emekçi çocukları zor şartlar altında eğitim ve öğrenimimizi alırken, her geçen gün okullarımız da birer birer ticarethaneye çevriliyor.

Dinci-gerici iktidarın yönetime geldiği ilk günden bu yana meslek liselerine yönelik dizginsiz saldırıları hayata geçirdiğini biliyoruz. Mesleki eğitim adı altında çocuk işçilik kalıcılaştırılmış ve toplumda meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. 20. Milli Eğitim Şurası’ndan sonra meslek liseleri adeta birer fabrika ilan edilmiş, meslek liseli öğrenciler ise o fabrikaların modern köle işçileri olmuştur. Diğer yandan 20. Milli Eğitim Şurası’nda iktidar tarafından eğitim müfredatı daha da gericileştirilmiş, eğitim sistemi daha da ticarileştirmiştir.

Sınavlar sizin olsun gelecek bizim!

2020 ve 2021 YKS sonuçlarına baktığımız zaman pandemi sürecinde eğitimin ne denli niteliksiz olduğunu çarpıcı bir şekilde görmüş oluyoruz. 2020 yılında TYT sınavına giren 2,5 milyona yakın öğrencinin 1 milyonu baraj altında kalmış, 2021 yılında ise 3 milyona yakın öğrencinin girdiği sınavda yaklaşık 1,5 milyon öğrenci barajı geçememiştir.

2022 yılı YKS kayıtları başlamışken, bu sene geçen yılların aksine sınavlardaki baraj puanları kaldırıldığı açıklandı. Bunun sebeplerinden biri, her geçen gün niteliksizleşen eğitim politikaları yüzünden milyonlarca öğrencinin barajı geçememesi ve bunun da dinci-gerici iktidarın eğitim konusundaki başarısızlığını açıkça görünür kılmasıdır. İkinci sebebi ise baraj altı öğrencilerin özel okullara mahkûm edilmesi ve özel okul patronlarının kasalarının doldurulmasıdır. Yani bizlerin geleceğini çalanlar şimdide de bizlere paran kadar eğitim diyor.

Tüm bu sorunlara karşı liseliler olarak bir araya gelmeli, her düzeyde parasız eğitim, eşit, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi için harekete geçmeliyiz.

Esenyurt’tan bir DLB’li