Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi'ndeki (GSÜ) Fransız akademisyenlere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğunu getirdi. Bu kararla birlikte Fransız akademisyenlerinin oturma izni yerine de geçen çalışma izinleri etkilenirken, alınan karar başta akademisyenler olmak üzere GSÜ öğrencileri ve farklı üniversitelerden öğrenciler tarafından tepki ile karşılandı. Sosyal medyada "#GSÜSusmayacak" etiketiyle paylaşımlar yapılarak karar protesto edildi.
GSÜ öğrencileri yayınladıkları bildiride yaşanan durumu teşhir ederek, öğretmenlerinin yanında olduklarını dile getirdiler:
“Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak Fransız öğretmenlerimizin Türkiye’deki statüsünü tümüyle tehlikeye atan süreci endişeyle takip etmekteyiz. Galatasaray Üniversitesi Türkiye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Fransa 21. Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın da katıldığı törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla 1992 yılında kurulan eğitim dili Fransızca olan bir yükseköğretim kurumudur. Kurulduğu günden bu yana 'Uluslararası iş birliği ve paydaşlarla güçlü ve sürekli ilişkiler' temel değerlerinden biri olan üniversitemizde Fransız 30 öğretim üyesi ve elemanı hazırlık dili öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle bulunmaktadır.” Devamında ise şunlar ifade edildi:
“Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü dil yeterlilik sınavı isteklerinin sebebini aralık ayında belirtme gereği duymuş, Yükseköğretim Kurulunun kararı olarak Fransız öğretmenlerin B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olması zorunluluğunu açıklamıştır. Fransız öğretmenlerimiz YÖK’ün bu kararını bilmeyerek dil yeterlilik sınavlarına girmiştir. Öğretmenlerimiz 5 Şubat tarihinde Fransız rektör yardımcısı tarafından Türkiye’nin tek Frankofon üniversitesi olan GSÜ’de düzenlenen dil sınavlarının yeterli olmayacağını, nadiren Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının da YÖK tarafından talep edildiği hakkında bilgilendirilmiştir. Galatasaray Üniversitesi tüm bileşenleriyle bizimdir. Öğretmenlerimizin yanındayız. Fransız öğretmenlerimizin yanındayız! Öğretmenlerimize yapılan haksızlığın GSÜ öğrencileri olarak karşısındayız"
Diğer yandan YÖK’ten de bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada kararın “mütekabiliyet” esasına göre alındığı ifade edilerek şunlar söylendi:
"Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece mütekabiliyet esasında istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır.”