ODTÜ'de polis saldırısı ve direniş

Kürt halkı ile dayanışmak ve Kürdistan'da süren sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için kirli savaşın baş tetikçisinin ‘kaçak sarayı’na yürümek isteyen ODTÜ öğrencilerine polis A1 Kapısı çıkışında TOMA'lar ve plastik mermilerle saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 18 Aralık 2015
  • 00:27

HDK içindeki gençlik örgütlerinin çağrısı ile 14.30'da Fizik Bölümü önünde bir araya gelen ve aralarında DGB, DEV-GÜÇ,  Kaldıraç, Yurtsever Gençlik gibi pek çok ilerici-devrimci-yurtsever örgütün bulunduğu kitle alkışlar ve zılgıtlarla bir araya gelerek 15.00'da "Kürt Halkı Yalnız Değildir!" pankartı ile yürüyüşe geçti ve rektörlüğün aşağısından anayola inerek A1 yönünde akan trafiği kapattı.

“Bijî Berxwedana Cizire-Silopi-Kürdistan-Kobanê”, “ODTÜ isyandır Kürt halkına selam!”, “Diren Kürdistan ODTÜ seninle!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Direnen Kürt halkı yalnız değildir!”, “Kürt halkına imha dayatılamaz!”, “Sur içinde düşene dövüşene bin selam!” ve “Bijî biratiya gelan!” sloganları eşliğinde A1 kapısına doğru yürüyen ODTÜ öğrencileri “Kürt halkı uyanmış özgürlüğü alacak / Kürdistan faşizme vallah mezar olacak!” marşını da hep bir ağızdan okudu.

Polisten hain pusu: 2 gözaltı

A1 Nizamiye'deki otoparka konuşlandırılan 2 TOMA'nın yanı sıra çok sayıda sivil kolluk yürüyüşü karşılarken öğrenciler sloganlarla ve zafer işaretleriyle toplu bekleyişe başladı. TOMA'ların A1 çıkışında değil, aksine okulun içi sayılan ve nizamiyenin hemen gerisinde yer alan otoparka kadar girerek beklemesi dikkat çekti.

“Katil devlet hesap verecek!” ve “Her yer Kürdistan her yer direniş!” sloganları eşliğinde toplu bekleyişi sürdüren ve ‘kaçak saray'a yürüme iradesinden geri adım atmayan ODTÜ öğrencilerine polisin saldırısı gecikmedi ve henüz kapıya ulaşılmasından 10 dakika geçmeden 2 TOMA yoldan hızla ilerleyerek öğrencilere doğru harekete geçti ve gazlı su ile saldırmaya başladı. Bu saldırıya gençlik militan karşı duruşla direnirken havai fişekler, sodalar ve taşlarla direniş sürdü.

İyice ilerlemiş olan TOMA'lar direnişin etkisiyle tekrar gerilerken ikinci saldırıda kolluk kuvveti plastik mermiler ile öğrencileri tarayarak azgınca saldırdı. Ancak çok geçmeden yeniden toparlanan ODTÜ öğrencileri saldırıyı karşılıksız bırakmadı ve direniş iradesini sürdürdü. Sivil kolluk ve çevik kuvvet A1 girişinden sonra sağda kalan ormanlık alana sinsice pusu kurup buradan öğrencilere saldırarak gözaltı yapmaya çalıştı.

1 saate yaklaşan polis saldırısı ve öğrencilerin militan direnişi sırasında, çevik kuvvetler gizlenen gözaltı minibüslerini birden öğrencilerin üzerine sürerek bir anda A1 gerisinden ortaya çıktı ve araçları ODTÜ içine sürdü.

Bu şekilde iki kere gözaltı saldırısı yapmaya çalışan çevik kuvvete karşı ODTÜ öğrencileri  direnmeye devam ederken ikinci ani saldırıda araç içinden fırlayan çevik kuvvetler Dev-Lis ve Dev-Güç'ten iki öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltı saldırısının süreklileşmesi üzerine daha sonra son bir kez sloganlarla toplanıldı.

“Bu eylem başlangıçtı, direniş sürecek!”

Yapılan son konuşmada, haftalardır azgın devlet terörüne, faşist polis saldırılarına karşı mahalle mahalle, sokak sokak direnen Kürt halkının yalnız olmadığının bir kez daha gösterildiği ifade edildi. Kürt halkına yönelik katliamlar sürdüğü sürece de gençliğin sokaklarda direneceği ve Türkiye'nin Batısı'ndan Kürdistan'a ses olmaya, destek olmaya devam edeceği vurgulandı. Bu sokakların, ODTÜ'nün ve tüm üniversitelerin gençlik olarak polislere dar edileceği haykırıldı. “Bu eylem sadece başlangıçtı. Saldırılar sürdüğü sürece bizim de direnişimizin süreceği çok iyi bilinsin!" sözleriyle konuşma noktalandı. Alkışlarla ve sloganlarla eylem sonlandırıldı. 2 gözaltının serbest bırakıldığı öğrenildi.

DGB faaliyetlerini sürdürdü

Eylemin öncesinde DGBliler ozalit ve yazılamalarla teşhir çalışmaları yaptılar. Bu bağlamda "Ezgin Boyraz'a özgürlük" "katliam bir devlet geleneğidir" gibi yazılamalar yaparken okulun çeşitli bölgelerine ozalitler asıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara