ODTÜ’de mesele Devrim meselesi

Her sene bahar şenliklerinde Devrim Yürüyüşü gerçekleşir. Bu yürüyüşte öğrenciler Devrime yürür. Şenlikler de ise sadece eğlence amaçlı oraya gidilmemesi gerektiğini aynı zamanda 68 gençlik hareketinin bıraktığı mücadeleyi de sahiplenmek gerektiğini düşünüyorum.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 28 Nisan 2024
  • 14:00

ODTÜ’de kayyım rektör Verşan Kök şenliğin Devrim Stadyumu’nda yapılmasını engellemeye çalışıyor. Bu yasaklama kararına karşı ODTÜ’de günlerdir eylemler yapılıyor. ODTÜ’de Siyaset Bilimi, Fizik ve Sosyoloji öğrencileriyle konuştuk…

1-Son yıllarda birçok üniversitede bahar şenlikleri yasaklanıyor. ODTÜ rektörü Verşan Kök’de şenliği yasaklama girişimlerinde bulunuyor. Bu sene ise şenliği yasaklamak yerine Devrim Stadyumu’na sahne kurulamayacağını ifade etti.  ODTÜ öğrencileri ise yıllardır bu yasaklara karşı direniyor. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

ODTÜ Siyaset Bilimi öğrencisi: Kayyum rektör uzun zamandır bu şenlik yasaklarını deniyor. Adeta Devrim Stadyumu’na bir fobisi varmış gibi. Mesele şenlik değil. Mesele Devrim Sahnesi ve Devrim yürüyüşü. ODTÜ’nün mirasından Devrim Stadyumu’nu silmeye çalışıyor.  Her sene farklı bahanelerle deniyor yasaklamayı. Bu sene güvenlik ve temizlik meselesini deniyor. Biz de geleneğimizden gelen şenliğe de Devrim yürüyüşüne de sahip çıkmak için bir araya geldik.

ODTÜ Fizik öğrencisi: Kayyum rektörlerin, faşist iktidarın araçları olarak üniversitelerde olduklarını biliyoruz. Öğrencilerin her türlü özgürlüklerini engellemek için neyi nasıl yapacaklarını arada şaşıyorlar tabii. Daha önceki yıllarda Devrim, nasıl şenliğin adresi olduysa bu sene de aynı şekilde olacaktır ve onlar bir kez daha kaybedecekleri rekabete girdiler.

ODTÜ Sosyoloji öğrencisi: Benim ilk katıldığım eylemlerden biri de 2019 şenlik eylemiydi. Bu eylemden önce de Verşan Kök’ün okuldaki birçok etkinliği yasakladığını biliyordum. Bir gençlik örgütünün etkinliği yasaklanmış ve okula çevik kuvvet girmişti. Bu etkinlikte o dönem ki yasaklamalardan biriydi. 2019’da da Devrim de şenliği yasaklamıştı. Bu yasaklamanın ardından öğrenciler 2 gün boyunca rektörlük önünde yine kitlesel eylemler düzenlenmişti.  Bu eylemler sonucunda yasak kararı geri çekilmişti. Bu sene Verşan Kök yine Devrim’de sahneyi ve Devrim Yürüyüşü’nü yasakladığını açıkladı. ODTÜ öğrencileri olarak yine rektörlük önünde eylemlere başladık. 4. günümüz gece nöbetleriyle beraber rektörlük önündeki eylemlerimize devam ediyoruz. Öğrenciler rektörlük önündeki eylemlerde sadece şenlik yasağına değil kayyımların bu tarz yasaklamalarına karşı politik bir tavırda alıyorlar.  Bu direniş sadece şenliğin yasaklanmasına değil bundan sonra gelecek tüm yasaklara dair bir direnişin mayasını da oluşturuyor.

1-Sizce şenliğin Devrim’de yapılması neden önemlidir ve ODTÜ öğrencilerinin bu mücadelesi nasıl daha büyütülebilir?

ODTÜ Siyaset Bilimi öğrencisi: Şenliğin devrim de yapılması son derece kritiktir çünkü devrim stadyumu bizlere çok eskilerden kalan bir mirastır. Belki de dünyada eşi benzeri olmayan bir yerdir. Bence insanlara devrimin önemini yeterince iyi anlatabilmeliyiz. Oranın sadece bir stadyum değil ama aynı zamanda bir sembol olduğunu da anlatabilmeliyiz.

ODTÜ Fizik öğrencisi: ODTÜ, Türkiye devrimci hareketinin yükseldiği noktalardan birisidir ve şüphesiz ki 68 devrimci kuşağının bize, üniversitemize bıraktıkları en büyük sembollerden birisi de 50 yıldan uzun süredir her öğrencinin önünden geçerken o ruhu hissettiği Devrim stadyumudur. Gelenek haline gelmiş olan bahar şenliklerinin yeri de işte bu stadyumdur.

ODTÜ Sosyoloji öğrencisi: Devrim’de yapılmasının önemi ise 68 kuşağının bu stadyuma kocaman bir Devrim yazması ve öğrencilerin bunu sahiplenmesi her şeyden önce tüm iktidarları rahatsız etmiştir. Aynı zaman da eğer yanılmıyorsam 90’lı yıllardan beri yapılan Devrim Yürüyüşü’nün de burada önemli bir yeri var. Her sene bahar şenliklerinde Devrim Yürüyüşü gerçekleşir. Bu yürüyüşte topluluklar, gençlik örgütleri okulun bileşenler Devrime yürürler. Şenlikler de ise sadece eğlence amaçlı oraya gidilmemesi gerektiğini aynı zamanda 68 gençlik hareketinin bıraktığı mücadeleyi de sahiplenmek gerektiğini düşünüyorum. Kayyım rektöre karşı sloganlar atılır. Sembolik bir önemi var.  Güvenlik bahanesiyle yasaklamaya çalışıyorlar. Bu zamana kadar şenlikte, Devrim Yürüyüşü yıllardır yapılıyor güvenlik bu sene mi sorun oldu. Bu tamamen bir bahaneden ibaret. Devrim Stadyumu’nun yanına yeni bir stadyum yapıyorlar. Temel ihtiyaçlarımız dahi karşılanmazken ihtiyaç olmayan bir stadyum yapıyorlar. Devrim Stadyumun temsil ettiği ruhu yok etme çabasıdır. Bu direniş okulun tüm bileşenleri ile beraber yürütülmelidir. Sadece rektörlük önünden değil kampüsün tamamına bu direniş yayılması gerekiyor. Kütüphaneden elektrik çekildiği için kayyım rektör kütüphaneyi kapattı. Gerekirse kütüphanenin içinde de eylem yapılıp kütüphanenin kapatılması engellenmelidir.  Önümüzde 1 Mayıs var ve bu tüm kampüste eylemlere çevrilmelidir. Mezunlar bugün okula alınmamaya çalışıldı. Tüm bu yasaklara karşı gerekirse eylemlerimizin kampüsün dışına da taşımalıyız.

2-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ODTÜ Siyaset Bilimi öğrencisi: Şenliği alacağımıza inancım tam. Birlikte olduğumuz sürece güçleniyoruz ve ODTÜ’nün birliktelik geleneğini bir kayyum tarafından da bitirilemeyeceğini biliyoruz.

ODTÜ Fizik öğrencisi: Öğrencilerin mücadelesi ODTÜ öğrencilerinin katılımı ile büyüdü ve bu noktaya evrildi fakat daha fazla ODTÜ öğrencisine ulaşmamız, onları mücadeleye katmalıyız ve tabii ki bu yasakların baskıların daha fazla olduğu üniversitelerin gençliğiyle temas kurmalı ve bunun sadece ODTÜ meselesi olmadığını göstermemiz lazım.

ODTÜ Sosyoloji öğrencisi: Son 6 yıldan bu yana gördüğüm en kalabalık eylemlerden biridir. Bu eylemi bitirmeye çalışan pasifist tutumları olan örgütler var ama buna rağmen bu eylemler güçlenerek onları aşarak devam ediyor. Önümüzdeki günler de sanatçılardan gelecek daha fazla destek ile rektörlük alanı bir şenlik alanına dönebilir. Bu direniş çok kıymetli çok fazla insan emek veriyor. Umarım bundan sonra da ODTÜ çok daha örgütlü ve tüm yasaklara karşı haklarına sahip çıkan, boyun eğmeyen bir direniş göstermeye devam eder.

Kızıl Bayrak / Ankara