İzmir'de gençlik eylemi

“Taleplerimiz için omuz omuza mücadeleye!”

İzmir’de üniversite gençliği, Aydın KHK’da asansörün düşmesi sonucu yaşamını yitiren Zeren Ertaş'ın ardından başlayan eylemlerine devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 09 Kasım 2023
  • 20:45

İzmir’de üniversite gençliği, Aydın KHK’da asansörün düşmesi sonucu yaşamını yitiren Zeren Ertaş'ın ardından başlayan eylemlerine devam ediyor. İzmir Öğrenci Dayanışması’nın örgütlediği ve İzmir'in birçok üniversitesinde çalışması yürütülen, bunun yanı sıra sendikalar ve kitle örgütlerinin ziyaret edilerek davet edildiği eylem, Alsancak Penguen Kitapevi’nin önünde saat 19.00’da gerçekleştirildi. Burada “Ölmeye değil okumaya geldik!” şiarlı pankart açılarak yürüyüşe geçen gençlik ve destekçi güçler, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar coşkulu ve kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş boyunca sloganlar eşliğinde ajitasyon konuşmaları yapıldı. Konuşmalarda gençliğin yaşadığı sorunlara, saray iktidarının topluma dayattığı karanlığa ve tüm bunlara karşı verilecek mücadelenin önemine vurgular yapıldı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne gelindiğinde ise basın açıklaması okundu. Ege İşçi Birliği'nin de katılarak destek verdiği eylemde, sık sık “Sermayeye değil eğitime bütçe!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Gençlik yürüyor mücadele büyüyor!”, “İşçi gençlik el ele mücadeleye!” vb. sloganlar atıldı.

Eylemde okunan basın metninde şu ifadelere yer verildi:

“Aydın’da, bir devlet yurdunda düşen asansör Zeren’i aramızdan aldı. Bir arkadaşımız daha, büyük umutlarla geldiği üniversitede yaşamını yitirdi. Asansörün bakımlarının yapılmadığı, aylardır ifade edilen şikayetlerin ise ciddiye alınmadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bilgiler bir kez daha, öğrencilerin canının üç kuruşluk masraftan daha değersiz görüldüğünü gösterdi. Zeren’i yaşamdan kopartan ne basit bir olay ne de bir kaza, bile bile yaşanmış bir cinayettir.

İki güne bir yaşanılan öğrenci intiharları, içine hapsedilmeye çalışıldığımız karanlığın sonucu. Evet, ederi üç kuruş olan önlemler alınmadığı için öğrencilerin öldüğü, hayatta kalanların ise umutsuz bir karanlığa hapsedilmeye çalışıldığı bir ülke burası. Ancak buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bu karanlık er ya da geç parçalanacak. Geleceğin eşit ve özgür toplumu hep birlikte, omuz omuza yaratılacak.

Yaşam koşullarımızın iyileştirilmesini talep ettiğimiz bu süreçte, yeni dönem KYK bursuna yapılan zammı açıklayan AKP adeta öğrencilerle alay ediyor. Açlık sınırının 14 bin TL'ye dayandığı bu derin ekonomik kriz şartlarında yapılan bu zam kabul edilebilir değildir. Mehmet Şimşek şirketlerin 8 trilyonluk vergi borcunun silineceğini açıklarken, öğrencilere bütçe ayrılmamasını protesto ediyoruz ve haykırıyoruz; ekonomik krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz.”

Eylemde gençliğin talepleri şu şekilde sıralandı:

“-Nitelikli ve ücretsiz barınma, beslenme koşulları derhal sağlanmalıdır!

-Eğitim her düzeyde eşit, parasız, bilimsel olmalıdır!

-Üniversitelerimizde var olan baskı uygulamalarına son verilmelidir!

-Asansör denetimleri tekrar mimar ve mühendis odalarına devredilmelidir!

-Tüm öğrencilere yetecek sayıda yurt inşa edilmelidir!

-İnsanca yaşamaya yetecek ve enflasyon karşısında erimeyecek KYK bursu sağlanmalıdır!

-Zeren’in yaşamını yitirmesine neden olan sorumlular hesap vermelidir!”

Basın açıklaması ve eylem “Tüm sıra arkadaşlarımızı taleplerimiz etrafında birleşmeye, haklarımız, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz” denilerek sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir