Ereğli’de Ulaş Dumlu için eylem

Ereğli’de 17 Aralık’ta staj sırasında öldürülen ERMES Bilim Teknik Koleji Elektrik-Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Ulaş Dumlu için eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 18 Aralık 2023
  • 10:30

Geçtiğimiz günlerde Konya’nın Ereğli ilçesinde ERMES Bilim Teknik Koleji Elektrik-Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Ulaş Dumlu, stajyer olarak çalıştığı elektrik firmasıyla gittiği Bahri Dağdaş Şeker Fabrikası'nda hayatını kaybetmişti.

Ereğli’de sermayeye ucuz iş gücü sağlayan staj sömürüsü ve alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan işçi cinayetlerine dikkat çekmek için 17 Aralık Pazar günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. DGB, SOL Parti, TİP ve TKP’nin örgütlediği eylemde “Ulaş’ın katillerinden hesap soracağız!” ozalitinin açıldı ve açıklamada şunlar ifade edildi:

“Ulaş, havuz betonu kırılıp kurtarılabilecekken patronlar tarafından göz göre göre ölüme terk edildi. Ulaş’ı kurtarmak için havuz betonunun kepçe ile kırılması yetkililere teklif edildiği halde bunun kabul edilmemesi patronlar açısından insan hayatından çok maliyetin önemli olduğunun bir göstergesidir.”

Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Ulaş arkadaşımız da staj adı altında ucuz iş gücü sömürüsüne maruz kalan, alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri sonucu yaşamını yitiren çocuk işçilerden yalnızca biridir.

Devletin resmi verileri çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını perdelemektedir. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenciler dahil değildir.”

Çocuk işçiliğin biçimlerinden birinin de çıraklık ve stajyerlik olduğu ifade edilen açıklamada, MEB ile sermayenin işbirliği çerçevesinde çocukların organize sanayi bölgelerinde ve fabrikalarda uzun çalışma saatlerinde, çok düşük ücretlerle çalıştırıldığı belirtildi. Açıklamanın devamında staj adı altında ucuz iş gücü olarak değerlendirilen çocukların yapmaması gereken işlerin yaptırıldığı belirtilerek stajyer olarak çalışırken iş cinayetine kurban giden Ulaş Dumlu’nun da yapmaması gereken bir işi yaptığı/yapmak zorunda bırakıldığı için hayatını kaybettiği vurgulandı.

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

“Bugün Ulaşın ölümüne de staj adı altında milyonlarca arkadaşımızın sömürülerek öldürülmesi ne de sessiz kalmayacağız. Takipçisi olacağız ve hesabını soracağız.”

Kızıl Bayrak / Ereğli