Gençliğe yönelik dinci-gerici kuşatmayı başlıca gündemleri arasına alan AKP iktidarı, Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle bu yönde adımlar atmaya devam ediyor. AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “kültürel iktidar olma” hedefi doğrultusunda, Ortaçağ artığı zihniyeti yayma işlevi gören Diyanet, son olarak da üniversite öğrencileri için umre programı hazırladı.
Diyanet’in misyonu: Hem din istismarı hem rant
BirGün’den Mert Bildircin’in haberine göre, “umre” ile din istismarı yapan Diyanet’in 26 yaşının altındaki öğrenciler için hazırladığı program, aynı zamanda bu faaliyetlerden rant elde etme amacı da taşıyor. Zira programa katılacak öğrencilerden, Hac ve Umre Muhasebe Müdürlüğü adına bankalara ‘peşin’ para yatırmaları isteniyor. 7 otel ve Türk Hava Yolları (THY) ile ortak yürütülen programa başvuru için THY’nin uçuş programına üye olma şartı da konuldu. Programa katılacaklara “hediyeler” vaat edilirken, Nisan ayı sonuna kadar devam edecek programın bedeli 2 bin 280-2 bin 480 TL olarak belirlendi. Ayrıca öğrenci velilerinin de “imkanlar ölçüsünde” programa katılabileceği kaydedildi.
“Yeni nesil günahlar”: Sosyal medyada beğenmek, retweet...
Öte yandan milyonlarca lira harcanarak basılan ve Diyanet’in etkinliklerinde ücretsiz dağıtılan “Peygamber ve Gençlik” kitabı “yeni nesil günahlar”la da gündem oldu. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın tartışma yaratan “Kuran ile olmayan çocukların şeytan veya şeytani insanlarla beraber olacağı” sözlerinin ardından gençlere dağıttıkları kitapta da yeni nesil günahlar tarif ettikleri ortaya çıktı.
Sosyal medya alışkanlığının dini yorumunun da yer aldığı kitapta Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa Soykök’ün yazdığı makale, gençliğe dayatılan gerici zihniyeti bir kez daha gözler önüne serdi. “Sosyal medyada Müslüman bir genç olmak; vicdanlı olmaktır, iyilikleri çoğaltmanın gayretinde olmaktır, sanal dünyanın sanal olmayan günahlarından uzak durmaktır, kul hakkına riayet etmektir, ahirette de hesabını verebileceği sosyal medya hesaplarına sahip olabilmektir. Sanal dünya tarafından esir alınmış değil, bilinçli kullanım isimli silahla sanal dünyayı teslim almış aziz gençlere selam ve dua ile” ifadelerinin yer aldığı makalede video paylaşım sitesi olan YouTube’da içerik üreten isimlere verilen ‘YouTuber’lar şöyle hedef alındı: “Kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir.”
Makalede, sosyal medyaya konusunda belirlenen “yeni nesil günahlar”a dair şu ifadeler de dikkat çekti: “İzni olmadığı halde bir başkasına ait herhangi bir fotoğraf ya da bilgiyi sosyal medya hesaplarında paylaşmak, bu şekildeki paylaşımları beğenmek ve retweet etmek kul hakkı ihlalidir.”