"Direnişimizin gölgesinde kaldın Naci!"

Boğaziçi Üniversitesi'nde süren eylemler sırasında direniş çadırına yapılan saldırıda gözaltına alınanlara açılan dava öncesi basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Nisan 2022
  • 14:10

Boğaziçi Üniversitesi’nde özerk-demokratik üniversite talebiyle gelişen eylemlere katılan 45 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görüldü. İstanbul 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde “Çadırımızı yıktın ama direnişimizin gölgesinde kaldın Naci” yazılı pankart taşındı.

“Özgür Boğaziçi” adına okunan basın açıklamasında 22 Ekim’de yaşanan gözaltı saldırısı hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Saray kendine bayrak yaptığı biat kültürünün başat sembolü olan kayyımlara karşı Boğaziçi Üniversitesi’nden yükselen isyanı bastırmak için her yolu denedi”

Açıklamanın devamında Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direniş süreci boyunca yaşanan tutuklama ve gözaltı saldırıları hatırlatılarak şunlar vurgulandı.

“22 Ekim günü direnişimizin sembollerinden olan çadıra saldırıldı. Beklemediği bir inatla karşılaşan kayyım çözümü yine emirleri uygulamakta ve polisi kampüse indirmekte buldu.

‘Söz, yetki, karar üniversite bileşenlerinindir’ diyen öğrenciler şiddet ve işkenceyle gözaltına alındılar. Direnişimizden o denli korktular ki Ocak ayına kadar o gün Güney Meydan’da olan herkese soruşturma açtılar. Bütün bunlar yetmedi, yetmeyecek. Melih’i gönderdiğimiz gibi Naci’yi de göndereceğiz. Bileşenler seçimi gerçekleştirerek kayyımları üniversitelerden temelli defedeceğiz. Taleplerimizi alana kadar, söz yetki karar üniversite bileşenlerinin olana kadar direneceğiz.”

Saldırıların faşistler eliyle de sürdüğü aktarılan açıklamada son olarak 1 Mayıs’a çağrı yapıldı. “Kayyımlar gidecek biz kalacağız” “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın okunmasının ardından sona erdi.

Açıklamanın ardından duruşmaya geçildi. 22 Ekim 2021’de kampüse giren çevik kuvvet tarafından darp edilerek gözaltına alınan 45 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında avukatların beraat talebi reddedildi. Davanın ikinci duruşması 21 Ekim 2022’e ertelendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul