DGD Genel Sekreteri Berkay Ustabaş tahliye edilmedi

DGD Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın tutuklu yargılandığı davada, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 05 Eylül 2018
  • 19:56

Berkin Elvan’ın cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle 5 Ocak’ta tutuklanan Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın da aralarında olduğu sanıkların yargılandığı dava bugün görülmeye devam etti.

Mahkeme heyeti polise salonu boşalttırdı

Bugünkü duruşmada, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Ustabaş ve avukatı Erman Öztürk savunma yaptı. Savunmaların öncesinde duruşmayı takip etmek isteyen, Berkin Elvan davasının avukatlarından Çiğdem Akbulut mahkeme heyetinin saldırısına maruz kaldı. Av. Akbulut’un duruşmayı takip etmesini reddeden mahkeme heyeti, Av. Akbulut’u mahkemeden çıkarması için polise talimat verdi. Mahkeme heyetinin kararı salonda tepkiyle karşılanırken, duruşma salonu boşaltılarak ara verildi.

“Hukuk diye bir şey yok”

Aranın sonrasında devam eden duruşmada söz alan Berkay Ustabaş, davanın siyasi olduğuna dikkat çekerek, iddianamedeki çarpıtmalar ve üzerinden tutukluluk kararının keyfiliğini teşhir etti. Duruşmaya SEGBİS’le katılma dayatmasına da tepki gösteren Ustabaş, adil yargılama yapılmadığını, savunma hakkının gasp edildiğini belirtti.

Sonrasında söz alan Av. Ekrem Öztürk, iddianamede tutuklamaya gerekçe bulunamadığını, bu nedenle 5 yıl önceki dava dosyasının iddianameye eklendiğini söyledi. Söz konusu davanın savcısının “FETÖ”den firari olduğuna değinen Av. Öztürk, “Savunma baskı altındadır. Hukuk diye bir şey yok. ‘FETÖ’cülerin iddianameleriyle, kumpaslarıyla oluşturulan dosyalardan dayanak aramaya çalışıyorsunuz. Bu mahkemenin tarafsız olmadığını düşünüyor ve mahkeme başkanı olarak reddinizi talep ediyorum” diye konuştu.

Sanıkların tutukluluk halinin devamını isteyen savcının ardından, mahkeme heyeti de aynı yönde karar vererek davayı 1 Kasım tarihine erteledi. Ayrıca, mahkeme heyetinin reddedilmesine dair talebin bir üst mahkemeye gönderilmesine karar verilirken, tutuklu sanıklardan Helin Bölek’ten de tekrar savunma alınmasına hükmedildi.