Eğitimi tamamen sermayeye açarak devletin sorumluluk alanını azaltmayı hedefleyen özel okul dönüşümü için yeni proje geliştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, “Anadolu kolejleri” adı altında dershanelerin özel okul olması için geliştirdiği planı hükümete taşıdı. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan tasarıda öğrenci ücretlerinin teşvikle karşılanması öngörülüyor.
Bugün ağırlıklı olarak büyük şehirlerde bulunan özel okulları ülkeye yaymayı amaçlayan sermaye hükümeti AKP, bunun için dershanelere verilecek teşviklerde değişikliğe gitti.
Bu hafta içinde TBMM'ye gönderilmesi planlanan taslağa göre, bir öğrencinin devlete yıllık maliyetinin 3 bin TL olduğu belirtildi. Teşvik için bu miktarın özel okula aktarılması planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tasarıya dair açıklamasında kolejlerde boş kalan kontenjanların sadece devletin verdiği teşvikle bile doldurulabileceğini söyledi. Avcı, sermaye için akıtılan kaynakları aktarırken şunları ifade etti: “Teşvik 4 yılla sınırlı olmayacak. Bir çocuk dilerse tüm hayatı boyunca özel okulda okusun, devlet tarafından teşvik verilecek. Teşvik verilirken zengin fakir, başarılı başarısız ayrımı yapmayacağız. Her çocuğa teşvik verilecek.”
Bugünkü koşullarda eğitime patronların yatırım yapmasının "çok kârlı" olmadığını ifade eden Avcı, MEB’in imkanlarını sermaye sahipleri için eğitim alanını cazip hale getirme amacıyla kullanıldığını da açıkça söyledi.
Dershane dönüşümünü bunun için “iyi bir fırsat” olarak değerlendiren Avcı, “Anadolu'daki özel okullar için 3-4 bin TL zaten çok cazip fırsat" diyerek konuya eğitimin ihtiyaçlarından değil tamamen ticari mantıkla yaklaştıklarını da bir kez daha gösterdi.
Dershanelerin kapatılmasını düzen içi kavgalarına malzeme yapanlar bir yandan da eğitimde ticari dönüşüm yatırımları yaparak sermayenin beklediği yeni pazar alanı açmaya devam ediyor. Devletin özel okullara sürekli teşvik ayırmasının devlet okullarına zaten sınırlı olan kaynakların daha da azalması ve kesilmesi anlamına geldiği açık.