Ankara, İstanbul ve Kocaeli’de Erdal Eren anıldı

DGB, DLB ve MLB, Erdal Eren’in katledilişinin 37. yıl dönümünde Ankara ve İstanbul’da anma etkinlikleri gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Aralık 2017
  • 20:12

13 Aralık 1980’de askeri-faşist cunta tarafından katledilen Erdal Eren; DGB, DLB ve MLB tarafından Ankara, İstanbul ve Kocaeli’de gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı. Erdal Eren’in sınıfsız, sömürüsüz bir dünya mücadelesinde yaşamaya devam ettiği vurgulandı.

Ankara

DGB, DLB ve MLB tarafından gerçekleştirilen anma, Erdal Eren’in mezarına yapılan yürüyüşle başladı. Mezar başında DGB adına yapılan konuşmada, 37 yıl önce faşist cuntanın sınıf-kitle hareketinin önünü kesmek için harekete geçtiği ifade edildi. 17 yaşındayken yaşı büyütülerek katledilen Erdal Eren’in de aralarında olduğu devrimcileri katleden sermaye devletinin, sınıf hareketine bir gözdağı vermeyi amaçladığı belirtildi. Ardından faşist cuntanın işçi sınıfı, Kürt halkı ve gençlik için bir baskı ve sindirme aracı işlevi gördüğü üzerinde duruldu.

Anma DGB-DLB ve MLB adına hazırlanan basın açıklamasıyla devam eden anmada, Erdal Eren’in son mektubu okunarak Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Erdal Eren’in mezarı başındaki anma müzik dinletisi ile sonlandırıldı. Ardından Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Mahir Çayan’ın mezarları ziyaret edilerek mezarlarına dövizler bırakıldı.

Kartal

Bankalar Caddesi’nde stand açan DLB’liler, 13 Aralık 1980’de askeri-faşist cunta tarafından idam edilen devrimci Erdal Eren’i anarak bildiri dağıttı. Faaliyet boyunca çekilen ajitasyonlarda, devletin Erdal Eren’den Berkin Elvan’a katliamcı kimliğine değinilerek ‘Erdal olup mücadeleyi büyütmeye’ çağrı yapıldı. Filistin’deki emperyalist-siyonist işgale dikkat çeken DLB’liler işgale karşı imza topladı. Filistin’deki gelişmeler üzerine işçi ve emekçilerle sohbetler edilirken, Filistin için timsah gözyaşı döken Türk sermaye devleti ve özelde de AKP iktidarının İsrail ile arasındaki milyarlarca dolarlık anlaşmalara işaret etti.

DLB’liler stant faaliyetinin ardından Üç Fidan Gençlik Kültürevi’nde Erdal Eren ve mücadelesi üzerine sohbet gerçekleştirdi. Bir DLB’li Erdal Eren ve şehit düşen tüm devrimcilerin anısına ‘Güneşi İçenlerin Türküsü’ adlı şiiri okurken bir emekçi de ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı şiirini okudu. Şiirlerin ardından Erdal Eren’in hayatı anlatıldı. Erdal Eren’in mücadelesinin insanca yaşam mücadelesi olduğu, insanların mücadeleden kaçarken Erdal Eren’in tereddütsüzce gösterdiği direnişin ve idam sehpasına attığı tekmenin altı çizilerek insan olabilmek için ‘Erdal olma cüreti’nin gerekliliği vurgulandı.

Son olarak, 15 Aralık Cuma günü saat 16.00’da kamu emekçilerinin direnişini ziyaret etmeye; direniş alanında da, Filistin’de yaşanan emperyalist-siyonist işgali teşhir etmeye, Erdal Eren’i ve mücadelesini anlatmaya karar verildi.

Ümraniye

Meslek Liseliler Birliği ve Devrimci Liseliler Birliği’nin çağrısıyla yapılan anmada öncelikle Erdal Eren’in hayatı ve mücadelesi anlatıldı. Eren’in ailesine yazdığı son mektubun okunduğu anmada, Erdal Eren’in mücadelesini bugün liselerde, atölyelerde yaşatmak için örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı. Devrimci kimlik, irade ve mücadele üzerine tartışmalar yapıldı.

Anma programı meslek liselerinde yaşanan sorunlar üzerine sohbetle devam etti. Sermayedarların “Meslek Lisesi memleket meselesi!” sözü hatırlatılarak ‘Mesleki Eğitim Kurultayı’ üzerinde duruldu. Kurultay hazırlıklarına değinilerek yereldeki planlamalar yapıldı. Program hep birlikte söylenen türküler, marşlar eşliğinde bitirildi.

Kocaeli

Liseliler tarafından Erdal Eren’i anmak için Çayırova’da gerçekleştirilen söyleşide öncelikle Erdal Eren’in yaşamından bahsedildi. Kapitalist sistemin kriz içerisinde debelendiği böylesi dönemlerde, gençliğin geleceği için vereceği mücadelenin önemine değinilerek Erdal Eren’in mücadelesine dikkat çekildi. “Erdal Eren; genç yaşında örgütlü kimliğin, devrim davasına olan inancın verdiği güçle ölüme başı dik gitmiştir. 17 yaşında geleceğe dair seçimini devrimden yana yapmış olan Erdal Eren’in cesaretini kuşanmak ve mücadelesini ileriye taşımak gerekir” denilerek Erdal’ın devrimci kimliği, cüret ve cesaretini kuşanmak gerektiği vurgulandı.  

Ardından okullarda yaşanan sorunlardan, devletin planlı olarak arttırmış olduğu gericilik ve baskının liselere yansımasından bahsedildi. Erdal Eren’in de bir meslek liseli olduğu vurgulanan söyleşi, 2018 Ocak’ında yapılacak olan ‘Mesleki Eğitim Kurultayı’na katılım çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara-Kartal-Ümraniye-Kocaeli