VW’nin eski yöneticilerine sahtekarlık ve çete davası

Volkswagen’ın eski CEO’su Martin Winterkorn’un da aralarında olduğu beş üst düzey yönetici 'sahtekarlık' ve 'çete' kurmaktan yargılanacak.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Eylül 2020
  • 00:45

Dizel araçlarda egzoz gazı değerlerinin maniple edilmesinden beş yıl sonra Volkswagen'in o zamanki CEO'su Martin Winterkorn'un sahtekarlığa ortak olduğu mahkeme tarafından nihayet kabul edildi. Mahkemenin kabul ettiği sahtekarlık iddialarına Winterkorn'nun mahkemede cevap vermesi gerekecek.

Braunschweig eyalet mahkemesi, Winterkorn ve VW'nin eski dört üst düzey yöneticisine karşı “ticarette sahtekarlık yapma amacıyla çete oluşturdukları” suçlamasıyla dava açtı. Yeterli şüphenin oluştuğunu kabul ederek dava açan mahkemenin, Winterkorn ve suç ortakları hakkında “çok büyük bir mahkumiyet kararı” çıkacağı hukuk çevreleri tarafından öne sürülüyor.

Mahkeme 9 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Winterkorn ve diğer sanıkların, 2006-2015 yılları arasında VW araçlarına yasadışı olarak yerleştirilen cihazlarla alıcıları kasıtlı olarak çeşitli derecelerde aldatmakla suçlandığını bildirdi. İddianamede, Avrupa ve ABD'de satılan toplamda yaklaşık dokuz milyon araçta sahtekarlık yapıldığı belirtiliyor. Yapılan sahtekarlıklar sonucunda alıcılar "birkaç yüz milyon Euro" zarara uğratılırken kabul edilen ortalamanın üzerinde karbondioksit salımıyla çevre ve doğa daha çok kirletildi.

Meksika’da VW bayisinde Hitler reklamı

Temelleri Hitler tarafından atılan VW'nin karıştığı skandalların bir yenisi Meksika'daki bir VW bayisinin binasında ortaya çıktı. Hafta sonu, bir kadın Mexico City'deki bir VW bayisinin binasından Twitter'da bir fotoğraf yayınladı. Duvarda, 1938'de bugünkü Wolfsburg kentinde Volkswagen fabrikasının temel taşının Adolf Hitler ve çok sayıda gamalı haç bayrağıyla döşenmesinin bir resmi görülüyordu.

VW tarafından yapılan açıklamada tedbirler alınacağı öne sürülerek “Her türlü nefret ve ayrımcılığa karşı sesimizi yükseltiyoruz” denildi. Kapitalist tekelin yönetimi ne gibi tebdirlerin alınacağına dair ayrıntı vermedi. Dizel skandalında şirketin sorumluluğu olmadığını iddia ederek suçu ve suçluları gizleyen VW yönetiminin bu açıklaması da inandırıcılıktan uzaktır.