Vietnam’da 6 bin tekstil işçisinin grevi sürüyor

Vietnam’da insanlık dışı çalışma koşullarına karşı 6 bin işçinin başlattığı grev devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Eylül 2017
  • 10:22

Vietnam'ın Thanh Hoa eyaletindeki S & H Vina Co. Ltd. tekeline bağlı bir tekstil fabrikasında kölelik koşullarına isyan eden 6 bin işçinin başlattığı grev devam ediyor.

Halihazırda düşük ücretler, kölece çalışma koşulları vb. birçok sorun yaşayan işçiler 6 Eylül’de moladayken atık kumaş parçalarını yere sererek üzerine oturmuşlar, şeflerden birisi işçilerin oturduğu kumaşları hakaretler eşliğinde alarak, yere oturmalarını söyleyerek işçileri aşağılamıştı.

Bardağı taşıran bu olay sonucunda 2 bin işçi fiili olarak üretimi durdurarak greve başladı. Çalışma koşulları ve işçilerin aşağılanması nedeniyle, kısa süre içerisinde 4 bin işçi daha greve katılırken yaklaşık 6 bin işçi üretimi durdurdu.

İşçilerin eylemi karşısında işçilerin oturduğu kumaşları alarak hakaret eden şirket sorumlusu görevden alınsa da işçiler ortaya koydukları talepler için grevlerine devam ediyor.

İşçilerin hazırladığı 14 maddelik talep listesinde ücret zammı, çocuk parası, kıdem tazminatı, yeterli doğum izni, uzun çalışma dayatmasının sona ermesi gibi başlıklar bulunuyor.

Halihazırda fabrikada çalışan işçiler ayda sadece 1 günlük izin hakkına sahip. Hastalık vb. acil durumlarda izin alan işçilerin cezalandırıldığı belirtilirken hastalık veya bir yakının ölümü için izin almak isteyen işçinin 3 gün önceden haber vermesi zorunluluğu var.

Grev başladıktan sonra şirket yetkilileri ve işçilerin üye olmak zorunda oldukları Vietnam Genel İşçi Konfederasyonu arasında görüşmeler yapılıyor. Görüşmeler sonucunda işçilerin taleplerinin bir kısmının kabul edildiği belirtilse de işçiler 14 maddelik taleplerinin karşılanmasını istiyor.

libcom.org’un aktardığına göre, devlet eliyle kurulan Vietnam Genel İşçi Konfederasyonu’nun hükümet tarafından yönetildiği ve nadiren grev yaptığı belirtiliyor. Vietnam’daki bütün işçilerin bu sendikaya üye olması ise zorunlu. 1994 yılından beri ülkede grev hakkı yasal olsa da hiçbir grevin yasal olarak kabul edilmediği, sendika temsilcisi olarak hep şirket yönetiminden birilerinin seçilmesinin de grevler önünde önemli bir engel olduğu ifade ediliyor.

Vietnam’da yapılan grevlerin büyük çoğunluğu gibi 6 bin tekstil işçisinin grevi de fiili olarak gerçekleştiriliyor.

2017 yılının başından bu yana da ülkede gerçekleşen fiili grev sayısının da 133 olduğu söyleniyor.