Ürdün halkı IMF reçetelerine isyan etti!

Ürdün’de emperyalistlerin güdümünde “kemer sıkma” politikalarına karşı başlayan protestolar başbakanın istifasına rağmen sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Haziran 2018
  • 16:28

Geçen günlerde Ürdün’de başlayan gösteriler, başkent Amman başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında devam ediyor. 40’ı aşkın kent veya kasabada sokaklara çıkan on binler ekonomik, sosyal, siyasal taleplerinin karşılanmasını istiyor. Talepleri karşılanana kadar gösterilere devam edeceklerini ilan eden Sendikalar Birliği, mücadelede kararlı görünüyor.

IMF reçeteleri çöpe atılsın!

IMF güdümünde hareket eden Ürdün hükümeti, uyguladığı “kemer sıkma” politikalarıyla işçi ve emekçileri bezdirmiş durumda. Nitekim vergilere %10 civarında zam yapılması, bardağı taşıran son damla oldu. Vergi zamlarını protesto etmek için sokaklara çıkan emekçileri polis şiddetiyle yıldırmaya çalışan iktidar, gösterilerin daha da yaygınlaşmasına neden oldu.

Polis şiddetine rağmen emekçilerin eylemleri sürdürmesi, hükümeti acze düşürdü. Huzuruna çağırdığı başbakana “istifa et” direktifi veren Ürdün kralı Abdullah, gösterileri sona erdirebileceğini sanıyordu. Ancak yanıldı. Sokaklara taşan kitleler, sadece kişilerin değil izlenen politikanın da esastan değiştirilmesini talep ettiler. Emekçiler IMF ve DB ile (Dünya Bankası) yapılan anlaşmaların çöpe atılmasını istiyor.

Sendikalar Birliği genel grev ilan etti!

Göstericiler başbakanla sorumlu bakanların istifa etmesinin yansıra, vergilerin indirilmesi, başta ekmek olmak üzere temel tüketim maddelerinin sübvanse edilmesini de talep ediyor.

Eylemleri önlemekte aciz kalan ABD-İsrail işbirlikçisi Ürdün rejimi hem saldırarak hem küçük tavizler vererek sorunu çözmeyi deniyor. Ancak bu havuç/sopa politikasına prim vermeyen emekçiler sokakları terk etmeyeceklerini ifade ediyorlar. Eylemler devam ederken Sendikalar Birliği’nin Çarşamba günü için genel grev ilan etmesi, kralı da sıkıştırmaya başladı.

Emperyalistlerle kurduğu sıkı ilişkilerin kaçınılmaz sonucu olan IMF reçetelerinin Ürdünlü emekçiler tarafından reddedilmesi, rejimi ikilemle karşı karşıya bırakıyor. Zira ne emperyalist efendilerine karşı durabiliyor ne gösterileri önlemeyi başarabiliyor. Bu ikileme sıkışan Ürdün rejimi, içine yuvarlandığı krizden çıkış yolu arıyor. Genel grev ilanı ve emekçilerin mücadelede ortaya koyduğu kararlılık, bu gerici rejime geri adım attırmaya aday görünüyor. Emekçilerin ekonomik/sosyal talepleri kazanmaları durumunda, siyasi taleplerin karşılanması konusunda da ısrarlı olmaları bekleniyor.

Eylemlerin aynı kararlılık devam etmesi durumunda, Ürdün rejiminin ABD-İsrail cephesiyle geliştirdiği suç ortaklığını devam ettirmede de sıkıntılar yaşayacağı da belirtiliyor.