Trump’tan Esad’a gizli mektup

Sıkışan Trump ‘küçük başarılar’ peşinde koşuyor. Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn emirlerinin İsrail’le anlaşma imzalamasını sağlayan Trump, son günlerde Sudan hükümetini de İsrail’le anlaşma yapması için sıkıştırıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ekim 2020
  • 18:21

ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, Trump’a verilen desteğin düştüğüne dair veriler artıyor. Yapılan son anketlerden çıkan sonuçlar, aranın demokratların adayı Joe Biden lehine açıldığını gösterdi. Adaylar arasındaki farkın on puana yaklaştığı belirtiliyor.

Sıkışan Trump ‘küçük başarılar’ peşinde koşuyor. Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn emirlerinin İsrail’le anlaşma imzalamasını sağlayan Trump, son günlerde Sudan hükümetini de İsrail’le anlaşma yapması için sıkıştırıyor. İran’la görüşme talebi ise, Tahran yönetimi tarafından reddedilmişti. Şimdi ise, “öldürülmesini tercih ederdim” dediği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a da mektup gönderdiği ortaya çıktı.

Olayı, büyük sermayenin sağcı gazetesi Wall Street Journal (WSJ) haberleştirdi. WSJ’nin üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre, Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel, Mart ayında gizli müzakereler için Şam'a gönderildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'de rehin tutulan en az iki Amerikan vatandaşının serbest bırakılması için Şam yönetimiyle temas kurduğunu iddia eden gazete, tutuklu Amerikalıların serbest bırakılması için Trump’ın bizzat Esad'a mektup yazdığını belirtti.

Talebe olumsuz yanıt veren Suriye yönetiminin ABD'ye, "Önce askerlerinizi çekin" şartını koştuğunu belirten WSJ, görüşmelerde ilerleme kaydedilmediğini, zira Şam yönetiminin, böyle bir anlaşma karşılığında ABD'nin Suriye’den tamamen çekilmesini talep ettiğini aktardı.

Geçen ay yaptığı bir konuşmada Trump, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın öldürülmesi için suikast emri vermek istediğini, ancak eski savunma bakanı James Mattis'in bu fikre karşı çıktığını ilan etmiş, Esad için "Onu öldürmeyi tercih ederdim" ifadelerini kullanmıştı. Küçük bir başarı hikayesi için öldürmek istediği Esad’dan bile medet umacak, ancak ret cevabı alacak duruma düşen Trump’ın bu hali, emperyalist dünya jandarmasının Ortadoğu’daki etkisinin nasıl da zayıfladığı hakkında fikir veriyor.