Bugün Şanlı Ekim Devrimi'nin önderlerinden Josef Stalin'in ölümünün 60. yıldönümü. Ekim Devrimi'ne önderlik eden Bolşevik Parti'nin Merkez Komite üyesi olan, Lenin ölümünün ardından da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) liderliği yapan Stalin, yine sosyalizm özlemiyle anılıyor.
Devrimin 'çelik adamı'
Stalin, 21 Aralık 1879 yılında Gürcistan’ın Gori kasabasında yoksul bir ayakkabı tamircisinin oğlu olarak doğdu. 1888 yılında Gori’deki papaz okuluna başladı. 1894’te Ortodoks İlahiyat Okulu’na geçti. 15 yaşında devrimci mücadele içinde saf tutmaya başladı. 29 Mayıs 1899’da Marksist propaganda yaptığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Okuldan atılan Stalin, artık tüm varlığıyla devrim mücadelesi içinde yer almaya başladı.
Tiflis’teki parti örgütünün en etkin üyelerinden biri halini aldı. Bu yıllarda bir çok kez tutuklandı. 1904 yılında Bakü işçileri grevine önderlik etti. 1905’te Finlandiya’da yapılan Tammersfots Konferansı’nda ilk kez Lenin ile tanıştı. Bolşevikler'in günlük gazetesi olan Pravda’da bir süre başyazarlık da yapan Stalin, emperyalist savaş döneminde Sibirya’da sürgünde kaldı.
Şubat Devrimi'yle birlikte Petrograd'a döndü ve Ekim Devrimi'ni örgütleyen liderlik kadrosu içinde yerini aldı. Ekim Devrimi sonrasında Milliyetler Komiserliği’nin yanı sıra İşçi-Köylü Denetim Komiserliği görevini yürüttü. 1921 Nisan’ında partinin 2. Kongresi’nde MK Sekreterliği’ne seçildi. Lenin’in ölümünden sonra Mayıs 1924’te Genel Sekreterlik görevine getirildi.
Devrimin çelikten adamı, ülkesinin başına geçtiği yıllarda tüm dünyada süren ağır ekonomik krize rağmen dimdik ayakta duran bir sembol haline geldi. II. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda Almanlar SSCB’yi işgal ettiğinde, Stalin’in dehası ve önderlik gücü, dağılacağı söylenen Sovyetleri savaştan başı dimdik çıkarmayı başardı. Sovyet halkı Stalin önderliğinde gösterdiği fedakarlık ve kahramanlık örneği bir savaşla, tüm Avrupa’ya kan kusturan Hitler faşizmini bozguna uğratıp ezdi.
Stalin, devrimin demirden militanı ve fırtınalı suların usta kaptanı olarak devrim tarihimize geçti.
Heykeli yeniden dikiliyor
Sovyetler Birliği'in dağılmasının ardından sosyalizme her yandan saldıran burjuvazi, kara propaganda ile Stalin'i dünya halkları nezdindeki itibarsızlaştırmaya çalıştı. Halen daha sürdürdüğü kirli ve kara propaganda da Stalin'i Hitler gibi bir diktatör olarak göstermeye çalışmakta.
Ancak tüm bu çabalara rağmen Stalin dünya halkları nezdindeki itibarını kaybetmedi. O, sosyalizmin ve tüm dünyayı faşizm belasından kurtaran anti-faşist zaferin temsilcisi olarak dünya halkları nezdindeki yerini korudu.
Burjuvazinin Stalin'e yönelik saldırılarına 2010 yılında yeni bir tanesi daha eklenmişti. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Stalin'in doğum yeri olan Gori'deki heykelini kaldırtmıştı.
Ancak bugün, Stalin heykelinin Gori'ye yeniden dikileceği bildirildi. Heykelin yeniden dikilmesinin nedeni olarak da Gori halkının büyük çoğunluğunun heykeli yeniden istemesi olarak kaydedildi.
Son olarak, Stalin'in 60. ölüm yıldönümü ile vesilesiyle bir kez daha hayata geçirilen kara propaganda tüm çabasına rağmen gerçekleri gizleyemiyor. Tüm haberlerde “Stalin'e hayranlık duyanların sayısının arttığı” ifadeleri kullanılmak zorunda kalınıyor.
Devrimci önder Josef Stalin'i ölümünün 60. yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz...