Sarah Everard anmasına saldırı

3 Mart akşamı evine giderken kaybolan ve günler sonra cesedi bulunan 33 yaşındaki Sarah Everard, son görüldüğü yer olan Londra'nın Clapton Junction bölgesindeki bir parkta anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2021
  • 22:20

3 Mart akşamı evine giderken kaybolan ve günler sonra cesedi bulunan 33 yaşındaki Sarah Everard, son görüldüğü yer olan Londra'nın Clapton Junction bölgesindeki bir parkta anıldı.

Polis, koronavirüs kısıtlamalarını gerekçe göstererek yüzlerce kişinin katıldığı anma töreninin sona erdirilmesini istedi. Bu talebi reddeden göstericilere saldıran polis, dört kadın göstericiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alma sırasında kadınlardan birini yere yatırarak şiddet uygulayan polise kadın örgütleri, bazı siyasi parti temsilcileri ve sendikalardan tepkiler geldi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “görüntüler beni derinden rahatsız etti” ifadesini kullandı. Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise “yaşananlar kabul edilemez" dedi.

33 yaşındaki Sarah Everard, 3 Mart akşamı arkadaşının evinden çıkıp evine giderken kaybolmuş, ailesi 2 gün sonra kayıp başvurusunda bulunmuş, yapılan aramalarda Sarah’ın parçalara ayrılmış cesedi Londra yakınlarında bir ormanlık alanda bulunmuştu. Kamera kayıtlarını inceleyen kolluk kuvvetleri, ‘elit polis’ teşkilatında görev yapan bir polisi tutukladı.

Sarah Everard’ı kaçırma ve öldürme zanlısı polis Wayne Couzens, 13 Mart'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Sarah Everard cinayeti, “İngiltere sokakları ne kadar güvenli” tartışmasını başlatırken, kadınlar sosyal medya üzerinden tepkilerini ve yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

“Karanlık çöktükten sonra kendilerini sokaklarda güvende hissetmediklerini” belirten kadınlar, “taksiye binmeye de korkuyoruz. Binmek zorunda kalınca da aracın plakasının fotoğrafını çekip yakınlarımıza gönderiyoruz” ifadelerini kullandılar.

Son bir yılda 118 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken kadın örgütleri, daha sert tedbirler almasını talep ediyor.

Polis teşkilatı saldırıyı savundu

Olayla ilgili açıklama yapan Londra Polis Teşkilatı, “Covid-19 tedbirleri çerçevesinde konulan kuralları uygulamak gibi bir sorumluluğumuz var” diyerek, göstericilere uyguladığı şiddeti savunmaya çalıştı.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han "Polisin Covid-19 kurallarını uygulama sorumluluğu var. Ancak görüntülerden açıkça görüldüğü gibi, müdahale ne uygun ne de orantılı” dedi. Londra Polis Teşkilatı Şefi Cressida Dick ile temas halinde olduğunu belirten Han, "acil bir açıklama istediğini" aktardı.

Polis teşkilatı şefinin istifasını artık hem sağ hem sol partiler talep ediyor. İstifa talebinin yükselmesi, başta kadınlar olmak üzere milyonlarca kişinin sosyal medya üzerinden tepki göstermesi ve oluşan kamuoyu baskısından kaynaklanıyor.

Buna rağmen İçişleri Bakanı Priti Patel, Emniyet Müdürü’nü görevden almak yerine, ikiyüzlülükle “görüntüler üzücü, polisten ayrıntılı bir rapor istedim” açıklaması yapmakla yetindi.

Sarah Everard’ı kaçırıp öldüren zanlı ‘elit polis’ Wayne Couzens, daha önce de bir lokantada bir kadına alenen cinsel saldırıda bulunmuş, ancak olayın üstü örtülerek sapık polis korunmuştu.

Bu ve benzer olaylar, kadınlar başta olmak üzere işçi ve emekçilerin polis teşkilatının kendilerini değil, sermayeyi korumak için var olduğu gerçeğini görmelerini sağlıyor. Bundan dolayı hem polis teşkilatına hem sermayenin siyasi temsilcisi olan hükümete karşı öfkeleri artıyor.