Ukrayna donanmasına ait gemiler Karadeniz’den Azak Denizi’ne doğru ilerlerken, “kara sularının ihlal edildiği” uyarısı yapan ve uyarıları karşılıksız kalan Rusya tarafından ateş açılarak engellendi.
Kırım Körfezi’nde Rusya ile Ukrayna arasında “gemi gerilimi” tırmandı. Odessa’dan Mariupol’a giden Ukrayna donanmasına ait 3 gemi, Karadeniz’den Azak Denizi’ne geçmek için dün sabah saatlerinde Kerç Boğazı’na doğru ilerlerken, iddiaya göre Rusya’nın kara sularını ihlal etti.
Ukrayna’nın, gemilerin rotasına dair kendilerine haber vermediğini açıklayan Rus yetkililer, ihlal üzerine yaptıkları uyarıların da dikkate alınmadığını belirttiler.
Öğlen saatlerinde Ukrayna’nın iki gemisi daha Azak Denizi’nden ters yönde bölgeye doğru yönelirken, gemilerin sonrasında geri döndüğü ifade edildi.
Bu sırada Rusya, “güvenlik” gerekçesiyle askeri gemiler ve büyük bir tankerle Kerç Boğazı’ndan geçişi bloke etti. Aynı zamanda Rusya savaş uçaklarının da uçuş gerçekleştirdiği ifade edildi.
Ukrayna gemileri rotalarında ilerlemeye ve Rusya’nın “geri dönün” uyarılarını dikkate almamaya devam ederken, dün gece saatlerinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), savaş gemilerinden ateş açmak durumunda kaldıklarını açıkladı. FSB, Ukrayna'ya ait Berdyansk, Nikopol and Yany Kapu gemilerinin, Rusya karasularında alıkonulduğunu duyurdu. Gemilerle ilgili “yasa dışı faaliyet” üzerine soruşturma açıldığı bildirildi.
Savaş aygıtı NATO ile AB Ukrayna’ya sahip çıktı
Yaşananlarla ilgili her iki ülkeden yapılan açıklamalarda taraflar birbirlerini suçlarken, AB ve NATO’dan Rusya’yı hedef alan açıklamalar dikkat çekti. AB, “Rusya’nın Kerç Boğazı’ndan geçiş özgürlüğünü sağlaması” vurgusu yaparken, NATO “Ukrayna'nın egemenliğinin ve karasularını kullanma haklarının” arkasında olduğunu duyurdu.
Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’nın önce provokasyon girişiminde bulunduğunu, sonrasında güç gösterisi yapmaya kalktığını ve devamında da karşı tarafı suçlamaya başladığını ifade ederek yapılanları “haydutça” olarak niteledi.
Türkiye’den de dışişleri bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. “Kerç Boğazı'ndan geçişlerin engellenmemesi” vurgusunun yer aldığı açıklamada, “Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nda yaşanmakta olan gelişmeleri ve artan gerginliği takip ediyoruz. Bu çerçevede Ukrayna'ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Kerç Boğazı’ndan geçişlerin bugün itibarıyla açıldığı bildirildi.
Ukrayna rejimi sıkıyönetim ilan etti
Gelişmelerin ardından Ukrayna rejimi iki aylık sıkıyönetim ilan etti. Batılı emperyalistlere yakınlığıyla bilinen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, iki aylık sıkıyönetim kanununu imzaladı.
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) toplanırken, sıkıyönetimi savunan Petro Poroşenko, atılan adımın Ukrayna'nın saldırgan hareketlerde bulunacağı anlamına gelmediğini, kendilerini savunmaya çalıştıklarını iddia etti. Ukrayna dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada ise, batılı emperyalistlere çağrı yapılarak Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması ve Ukrayna ordusuna askeri yardım yapılması talep edildi.
Ukrayna ordusu ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) harekete geçirilirken, Sputnik 25 Kasım gecesi Rusya yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki (DNR) yerleşim yerlerine top gibi çeşitli silahlarla ateş açıldığını duyurdu. Kiev’deki Rusya büyükelçiliğine duman bombalarıyla saldırı gerçekleştirilirken diplomatik plakalı bir araç da yakıldı.
Yaşan olayları değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı yapılanların, dikkatleri Ukrayna’daki iç sorunlardan uzaklaştırma amaçlı olduğu savundu. Ukrayna rejiminin sıkıyönetim ilan etmesi batılı emperyalistlerden destek talep etmesi, NATO üyeliğini dillendirmeye başlaması, yaşanan gerilimin bir tesadüf olmadığına işaret ediyor.