Renault’da son dört yılda onlarca işçi intihar etti

Renault’da son dört sene içinde onlarca işçi intihar etti ya da intihar girişiminde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Temmuz 2017
  • 16:29

Fransa’da yayın yapan Le Parisien gazetesinin Renault Grubu’nda çalışan sendikalarla yaptığı ve 25 Temmuz günü yayınlanan araştırmaya göre son dört yıl içinde onlarca intihar ve intihar girişimi yaşandı. Sendikalar, Fransa'da 46 bin çalışanı bulunan Renault'da yaşanan intiharların rekabet, yoğun üretim, ağır baskı ve kötü çalışma koşullarından kaynaklandığını belirttiler.

Gazetenin Renault'ya ait 11 üretim sitinden 4'ünde sendikalar ile yapmış olduğu araştırmada, 2013 yılından buyana Grup'ait Cléon, Douai, Sandouville, Le Mans sitlerinde 10 intihar ve 6 intihar girişimi yaşandığı belirtildi. Araştırmaya göre, bilinen son intihar girişimi 3 Nisan'da Sandouville'de yaşandı. 40'lı yaşlarda bir işçi, üretim atölyesinde üzerinde şeflerinin isimleri ve “Beni öldürdüler” yazılı pankartı boynuna geçirerek yaşamına son vermek istedi. Başka bir işçi ise Noel döneminde aynı fabrikada tuvalette intihar girişiminde bulundu.

İntiharların en çok yaşandığı sit ise Saint-Maritime bölgesinde bulunan motor üretiminde uzman Cléon. Burada 10 intihar ve girişiminin yaşandığı, 22 Nisan 2013 yılında 33 yaşında bir işçinin “Kızlarıma bunu açıklarsın Carlos” (Carlos Ghosn Renault fabrikalar Genel Müdürü) yazılı bir mektup bırakarak kendini astığı bildirildi.

Sendikalar, bugüne kadar bir intihar ya da girişiminin yaşanmadığı Maubeuge fabrikasında rekabete dayalı çalışmaya bağlı ‘burn-out sendromu’ uyarısında bulunarak, önlem alınmazsa intiharların yaşanabileceği tehlikesine dikkat çekti.

Renault yönetimine göre ise yaşanan intiharların ağır çalışma koşulları ile alakası olmadığını ve her bir intiharın kişisel sebeplerden kaynaklı olduğunu öne sürerek sömürü politikasını savundu.

Yaklaşık on sene önce de Technocentre Guyancourt'da da birkaç ay içinde üç intihar yaşanmıştı.

Renault Flins'te ise 16 Temmuz akşamı gece vardiyasında, geçici işçi büroları aracılığı ile çalışan işçiler, ödenmeyen fazla mesai saatleri ve primleri için iş durdurdu. Daha önce haklarını Renault ve geçici işçi bürolarından talep eden onlarca işçi, sonuç alamayınca iş durdurarak haklarını elde etti. İki sene önce de 350 geçici çalışanı Renault'da iş durdurmuştu. Toplam 4 bin 100 işçinin çalıştığı Flins fabrikasında 2 binin üzerinde geçici işçisi bulunuyor.

İntiharlar Renault ile sınırlı değil. Fransız telekomünikasyon şirketi Orange'da da ağır çalışma koşulları sonucu 2008-2009 yıllarında 35 çalışan hayatına son verdi.

Postane çalışanları, tarım işçileri, hastanelerde hemşireler, temizlik işçileri ve birçok değişik işkolunda çalışan işçiler sıklıkla intihar etme yoluna gidiyor. Neredeyse her konu üzerine istatistik bulmak mümkün olan Fransa’da, işçi ölümleri ve intiharlar üzerine istatistik bulmak ise mümkün görünmüyor.

Kızıl Bayrak / Paris