Polonya’da 300 bin öğretmenin grevi 3. haftasında

Polonya’da öğretmenler ücretlerinin iyileştirmesi için başlattıkları grevi üçüncü haftasında sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Nisan 2019
  • 06:35

Polonya’da 8 Nisan tarihinde 400 bin öğretmenin yüzde 80’i, Polonya Öğretmenler Sendikası’nın (ZNP) çağrısına uyarak %30 daha fazla ücret talebi için süresiz greve gitti.

Grev nedeniyle okulların ve anaokullarının dörtte üçü kapalı kaldı. Yerel basının bir kısmında, öğretmenlerin ve anaokullarında çalışan eğitmenlerin işlerine geri döndükleri haberi yer alsa da öğretmenlerin grevi sürüyor. Sendikanın verdiği bilgiye göre Polonya’da 20 bin okuldan 13 bininde grev sürüyor. Grevin başında bu rakam 15 bin civarındaydı.

Öğretmenlerin grevlerine destek vermek için tüm ülkede orta ve yüksekokul öğrencileri kendiliğinden yürüyüşler düzenliyorlar. Günlerce “Öğretmenlerin taleplerini destekliyoruz“ pankartının asılı olduğu Białystok Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrenciler geçtiğimiz cuma günü öğretmenlere destek için yürürken, salı günü ülkenin kuzeyinde bulunan Olsztyn kentinde öğrenciler ve veliler öğretmenlerle birlikte yürüyüş düzenlediler. Ülkenin üçüncü büyük endüstri kenti Lodz’ta ortaokul ve lise öğrencileri cumartesi günü yürüyüş yaptılar. Salı günü de Warschau, Krakau ve Szczecin kentlerinde binlerce kişi yürüdü.

Hükümet, öğretmenlerin talebine karşı zorunlu ders sayısını yüzde 10 arttırma karşılığında yüzde 7 ücret artışı önerisini yaparak, öğretmenlerle adeta alay ediyor. Polonya hükümeti öğretmenlerin taleplerini kabul etme niyetinde değil. Çünkü bunun sınıf mücadelesini körükleyeceğinden endişe duyuyor. İşçi sınıfını cesaretlendirecek her adımdan kaçınan hükümet öğretmenlerin mücadelesini yalıtmak ve onları açlığa ve sefalete mahkum ederek, kendi dayatmalarını kabul ettirmek istiyor. Bunun için de her yolu mübah görüyor. Örneğin din dersi öğretmenlerinin yerine papaz ve rahibeleri göndererek veya grev kırıcıları örgütleyerek ortaokul sınavlarını planlandığı sürede gerçekleştirdi. İktidar bu çabalarla grevin etkisini zayıflatmaya çalışıyor.

Geçen hafta Eğitim Bakanlığı’nın, bir okul müdüründen grevdeki öğretmenlerin listesini talep etmesi, hükümetin grevdeki öğretmenlere karşı ceza mekanizmasını da devreye sokma niyetinde olduğunu düşündürüyor.

Polonya’da bir öğretmen 414- 690 avro arasında maaş alıyor. Bu maaş ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen eğitim emekçileri grev süresince maaş alamadıkları gibi, grev kasası da olmadığı için kendilerine hiçbir ücret ödenmiyor. Toplanan bağışlarla yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Öğretmenlerin grevinin, geçtiğimiz yıllara damgasını vuran kadın işçi ve emekçilerin yüzbinleri bulan eylemliliklerinin hafızalarda tazeliğini koruduğu bir dönemde, geçtiğimiz haftalarda LOT ulusal havaalanındaki işçilerin iki haftalık grevinin ve Polonyalı Amazon işçilerinin grevlerinin ardından gelmesi Polonya’da sınıf mücadelesinin yeniden canlanmakta olduğunu gösteriyor.