Paris'te Maraş, Roboski ve 19 Aralık katliamları protesto edildi

Maraş, Roboski ve 19 Aralık katliamlarının yıldönümü vesilesiyle Paris’te gerçekleştirilen eylemde Türk sermaye devletinin katliamcı kimliği teşhir edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Aralık 2018
  • 07:16

Maraş,Roboski,19 Aralık katliamlarının yıldönümünde Fransa'nın başkenti Paris'te katliamlar lanetlendi cezaevleri direnişi selamlandı.

Türkiyeli devrimci ve ilerici kurumlardan ACTİT, ADHK, Avrupa Partizan, BİR-KAR, CDK-F, FEDA, Paris Pazarcık Elbistan Halkevi, PDD, ODAK ve TSP'nin ortak çağrısı ile gerçekleşen eylem dün (21 Aralık) saat 18.00’de Gare de L'Est postanesinin bulunduğu meydanda kitlenin toplanmasıyla başladı.

Toplanmanın ardından ''Maraş Roboski ve 19 Aralık unutmuyoruz!'' şiarlı ortak pankart arkasında sloganlar eşliğinde meşalelerle yürüyüşe geçildi. Düzenleyici kurumların flamalarıyla katıldığı yürüyüşte katliamda yaşamını yitiren devrimci tutsakların fotoğrafları taşındı. “19-22 aralık şehitleri ölümsüzdür!” şiarlı resimli dövizler taşındı.

“Kahrolsun Türkiye’deki faşist rejim!”, “Maraş faşizme mezar olacak!”, “Katil Erdoğan!”, “Erdoğan IŞİD IŞİD Erdoğan!”, “Öcalan'a özgürlük!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Zindanlar boşalsın tutsaklara özgürlük!”, “Politik tutsaklara özgürlük!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın halkların enternasyonal dayanışması!”, “Yaşasın politik tutsakların direnişi!”, “Türk devleti katil işbirlikçi Avrupa!” sloganları Türkçe ve Fransızca haykırıldı.

Devletin katliamcı geleneği değişmedi

Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı Paris 10. bölgede Gare de L'Est' postanesinden Strasbourg St-Denis kemer önüne kadar gerçekleşen yürüyüşün ardından eylem kemer önünde saygı duruşu ile devam etti. Devamında kurumlar adına Türkçe ve Fransızca ortak açıklama okundu, Ortak metinde Türk sermaye devletinin egemenlerin hizmetinde kan ve katliam üzerinde kurulduğu belirtilerek Maraş, Roboski ve 19 Aralık cezaevi katliamlarının buna örnek olduğunun altı çizildi. 19 Aralık cezaevleri katliamının F tipi diye bilinen hücrelere geçişi kabul etmeyen devrimci tutsaklara yönelik ölüm orucu direnişini kırmak için olduğu belirtildi.

Alevilerin de kimliklerini özgürce söylemesinden duyulan tahammülsüzlüğün aradan geçen yıllara rağmen aynı düşmanlığı koruduğu, her dönem devlet baskısıyla karşı karşıya kaldığı belirtilerek Kürt halkının da baskıyla kimliğinden vazgeçirmeye çalışıldığı için Roboski'de 34 kişinin savaş uçaklarıyla katledildiği söylendi.

Aradan geçen yıllarda devletin katliamcı geleneğinin değişmediği gibi daha acımasız örneklerinin yaşandığı ifade edildi.

Eylem yapılan açıklamanın ardından “Yaşasın 19 aralık direnişimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla bitirildi.

Eyleme Paris BİR-KAR çalışanları Flamalarıyla katılırken TKİP Paris taraftarları ise parti bayrakları ile katıldılar.

Kızıl Bayrak / Paris