Lozan’da Cem Bialetti greviyle dayanışma

Metal İşçileri Birliği (MİB), Lozan’da yürüttüğü faaliyetle Cem Bialetti işçilerinin greviyle dayanışmaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Mayıs 2019
  • 15:04

Günlerdir fabrika önünde çoluk çocuklarıyla gece gündüz demeden grevde olan Cem Bialetti grevcileriyle İsviçre’nin Lozan kentinden, Metal İşçileri Birliği (MİB) tarafından dayanışmada bulunuldu. Açlık ve sefaletle burun buruna kalan Türkiye işçi sınıfı, kazanmanın yolunun fiili mücadeleden geçtiğini mücadelelerle tekrardan kazanımlar elde ederek öğrenecek, gücünün de farkına varacaktır.

Sermayedarların karşısına en onurlu ve etkili silahları üretimden gelen güçlerini kullanarak grev yapan Cem Bialetti işçilerinin mücadelesine ses ve güç katmak için Fransızca afişlerle insanlara seslenildi. Böylece uluslararası dayanışmayı örerek, sermaye sınıfına karşı işçi sınıfı olarak mücadelenin sınırlar ötesinde birleşebileceğini ve işçi sınıfının gücünü de göstermiş oluyoruz!

Lozan’da birçok Migros mağazasında satılan Bialetti malzemelerin bulunduğu bölümlere Cem Bialetti işçilerinin grevine dikkat çeken afişler asıldı.

Fotoğraflarda dikkat çekeceği gibi en ucuz ürün 29,90 İsviçre Frankı, yani yaklaşık 180 TL tutarında. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan ve en ucuz ürünlerin tek bir tanesiyle işçi başına istenilen bir haftalık zammı ödeyebilecekken, işçilerin yoksulluk sınırın çok çok altında olan ücret taleplerini vermekten kaçınıyorlar.

Afişin üzerindeki metnin Türkçe çevirisi şöyle:

“Cem Bialetti fabrikasında grev var

İtalyan markası Bialetti adına üretim yapan Cem Bialetti işçileri 7 Mayıs’tan beli Türkiye, Kocaeli’de grevde!

Yaklaşık yüz kişiyi kapsayan grev, kendilerine dayatılan açlık ücretinden daha iyi bir gelir elde etmek için işçiler grev yapıyor. Bilinmesi gereken, bugün Türkiye derin bir ekonomik krize maruz ve toplumun çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamakta. Birçok şirket sermayesini büyütmek için, bu durumdan faydalanmaya çalışıyor, özellikle Bialetti şirketi.

Saat ücreti 4.40 TL (0.73 kuruş İsviçre Frangı) zam talep eden işçilere, Cem Bialetti sadece 1.60 TL (0.27 kuruş İsviçre Frangı) öneriyor.

Metal İşçileri Birliği”

Kızıl Bayrak / Lozan