Lozan’da 8 Mart etkinliği

BİR-KAR, “Kadın olmadan devrim, devrim olmadan kadın kurtulamaz” şiarıyla İsviçre Lozan’da 8 Mart etkinliği düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Mart 2019
  • 09:28

Dünyanın her köşesinde coşkuyla kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinden birini, Lozan’da 10 Mart Pazar günü BİR-KAR olarak “Kadın olmadan devrim, devrim olmadan kadın kurtulamaz” şiarıyla düzenledik.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimiz her yönüyle, başarılı bir etkinlik oldu. Özelikle katılım ve programın politik içeriğine ilişkin bu başarı sağlamak kaygısından hareketle, tüm çevre ilişkilerimizi önden motive ettik. Etkinliğe ilişkin faaliyetlerimizi özelikle kadın yoldaşlar üzerinden önden bir organizasyon ve kolektif bir çalışmayla yürüterek etkinliğimizin başarısı için hazırlıklarımızı hızla tamamladık.

Etkinliğimizi yaklaşık 100 kişilik bir katılımla, programımızı etkili ve dinamik bir şe

kilde sunduk. Programımızın toplamı devrimci politik bir içerikle hazırlanıp sunulması katılımcı kitle tarafında beğeniyle karşılandı, ilgiyle izlendi. Programımızın her bölümünü kısa ve dinamik bir şekilde salona yanıttık.

Etkinlik, kısa bir açılış konuşması eşliğinde devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşmüş kadın-erkek tüm insanlarımız ve acısı yüreğimizde taze olan Sinan yoldaşın anısına saygı duruşuyla başladı. Eksen TV’nin 8 Mart’a ilişkin videosu ile devam eden programda, fon müziği eşliğinde iki yoldaş günün anlamı üzerine şiir dinletisi sunumu yaptı. Ardından 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal özüne ilişkin bir yoldaş tarafında BİR-KAR açıklaması yapıldı. Hemen ardından aynı içerikte hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sunulan tüm bu bölümler kitle tarafında ilgiyle karşılandı.

Bu sunumlardan sonra BİR-KAR adına bir yoldaş tarafından dünya, Ortadoğu ve Türkiye üzerine bir sunum yapıldı.

Çözüm devrimci bir işçi hareketi

Konuşmacı sunumunu Avrupa’daki sosyal yıkım saldırılarının yanı sıra artan polis devleti uygulamalarına dikkat çekti. Bununla birlikte “demokrasinin beşiği” Avrupa’da ırkçı-faşist hareketlerin güç kazanması örnekleriyle birlikte ele alındı.

Ortadoğu’daki savaş ve çatışmaların gerisinde emperyalist hegemonya mücadelesinin yattığına işaret edilen konuşmada bölgedeki halkların yıkım ve acılarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Türkiye’deki tek adam diktatörlüğünün geldiği boyuta da değinilen konuşmada gerici iktidarın bata Kürt halkı olmak üzere devrimci, ilerici muhalefete karşı izlenen faşist politikalar teşhir edildi.

Bütün bu vahşet ve barbarlıktan; bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devrimci bir parti öncülüğünde yaratılacak devrimci bir işçi hareketiyle çıkılabileceği vurgulanarak konuşma sonlandırıldı.

Konuşmanın ardından ara verilmeden 20 dakikalık bir müzik dinletisi sunularak program sonlandırıldı.

Programın siyasal ve politik sunumundan sonra, kadın yoldaşların kolektif bir organizasyonla evlerden hazırlamış oldukları yemek ikramı yapıldı. Yemek eşliğinde katılımcı insanlar kişisel sohbetler ederek dağıldılar.

Son olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; bu yıl gerçekleştirdiğimiz 8 Mart etkinliğimiz her açıdan gerçek bir başarı ve gurur kaynağımız oldu. Zira bu, katılan tüm insanlar ve yoldaşlar tarafından etkinlik boyunca dillendirilen bir durumdu.

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Lozan BİR-KAR