Lozan’da 1 Mayıs

Lozan 1 Mayıs’ına 14 Haziran’da gerçekleşecek kadın grevi damga vurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2019
  • 05:59

İsviçre’nin Lozan kentinde 1 Mayıs, Avrupa Meydanı’nda başlayan yürüyüş, şehrin en işlek merkez caddelerinden geçerek tekrardan Avrupa Meydanı’nda son buldu. Bine yakın bir katılımda, yerli sol örgütlerin katılımının dışında, birçok farklı sendikalar yer aldı. Türkiye’den olarak TKİP, BİR-KAR, ESP ve Kürt hareketi katılım gösterdi.

Saat 18.00’de yürüyüş başlamadan önce meydanda bir koro halinde fiili olarak bir grup insan, kadın sorunuyla ilgili, kendilerinin bestelediği birkaç ezgi seslendirdi. Kitlenin başını çeken feminist hareketler, yürüyüşün başından sonuna kadar coşkulu bir atmosfer yaratarak eyleme damgasını vurdu. 14 Haziran’da gerçekleşecek kadın grevine yönelik yürüyüş esnasında vurgular yapıldı. Birçok slogan eşliğinde, kadına yönelik eşitsizlik, baskı, cinsel ayrıma karşı teşhir konuşmaları yapıldı.

Yürüyüşe TKİP “Yaşasın 1 Mayıs, Biji yek Gulan, Vive le 1er Mai!” şiarlı pankart ve flamalarla katıldı. BİR-KAR flamalarıyla da katılım gösterildi. Yürüyüş esnasında Türkçe ve Fransızca hazırlanan, TKİP Yurtdışı Örgütü’nün imzalı bildiriler dağıtıldı. ESP, Leyla Güven’in Kürt hareketinin önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrite karşı süren açlık greviyle dayanışma pankartıyla yürüyüşte yer aldı. Kürt hareketi tecritte ve açlık grevleriyle dayanışmaya çağıran imzasız pankartla katıldı.

Yürüyüş sonunda hazırlanan stantlarda yemek ve içecek satımı yapılırken, konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmaların neredeyse tamamı 14 Haziran’la ilgiliydi. Özellikle grev öncesi sıkça konuşulan ve bir karmaşıklık yaratan “erkek eylemci katılımı” konusuna bir açıklama getirildi. Gerçekleşecek olan eylemlere, erkeklerin katılımının yasaklanmayacağı, birlikte hareket etmek gerektiği, fakat genellikle kadına yüklenen ev ve çocuk bakımı gibi işlerin o gün dayanışma olarak erkekler tarafından da üstlenebilmesi gerektiği ifade edildi.

Etkinlik konuşmalardan sonra, sıcak havayla beraber festival havasında devam etti.

Kızıl Bayrak / Lozan