Katar krizinde gerginlik sürüyor

Katar’a sunulan taleplere ilişkin ABD’den yapılan açıklamada tansiyonu düşürme çağrısı yapılırken, Bahreyn, başta Türk sermaye devleti olmak üzere Katar’a destek veren bölge güçlerine yanıt verdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Haziran 2017
  • 13:30

Katar krizine ilişkin ABD ve Bahreyn’den açıklamalar yapıldı. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’in Kuveyt aracılığıyla ilettiği ve Katar’ın “mantıklı değil” dediği taleplere ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson “Bazı maddelerin Katar’ın yerine getirmesi için çok zor olacağını” ifade etti.

Katar “mantıklı” bulmadı, ABD tansiyonu düşürmeye çağırdı

Katar Dışişleri Bakanı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında taleplerin “mantıklı” olmadığını söyleyerek cevaplarını ileteceklerini belirtmişti. Bu açıklama, Katar’ın talepleri reddettiği yönünde basında yer bulurken talepler henüz basında yer almadan önce ABD’den yapılan “Katar’a mantıklı talepler sunulması” vurgusuna atıf niteliği taşıyordu.

Son olarak, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise talep listesindeki bazı maddeleri “Katar’ın yerine getirmesinin çok zor olacağı” vurgusu yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Verimli bir adım atmak için ülkelerin bir araya gelerek konuşması gerekiyor. Müttefiklerimizin teröre karşı ortak bir şekilde mücadele etmeleri durumunda daha güçlü olacaklarına inanıyoruz. Her ülkenin bu sürece katacağı şeyler olacaktır. Tansiyonu düşürmek, bu sürece yardımcı olacaktır.”

Bahreyn’den Erdoğan’a yanıt

Ayrıca, bugün de Bahreyn’den konuya ilişkin açıklama yapıldı. Krizin askeri nedenleri olmadığını öne süren Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmad Bin Muhammad Al-Khalifa, Türk sermaye devletinin Katar’a asker yığmasına ve Erdoğan’ın, taleplere Katar’dan verilen yanıtı destekleyen açıklamasına değindi.

“Yabancı orduların ve zırhlı araçlarının yığılması askeri gerginliğin büyüdüğünü göstermektedir ki bunun sorumluluğu Katar’a aittir” diyen bakan, bölge güçlerinin Katar’dan yana olduğunu söyleyerek krize müdahil olmasının yanlış olduğunu belirtti. Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmad Bin Muhammad Al-Khalifa şu ifadeleri kullandı: “Bazı bölge güçleri, krize müdahil olmalarının sorunu çözeceğini düşünüyorlarsa yanılıyor. Her türlü acil sorunu çözecek olan bölgedeki mevcut sistem bu ülkelerin de çıkarınadır.”