ABD’nin Körfez’deki işbirlikçileri arasında patlak veren krizde taraflar arasındaki görüşmeler ABD’de devam ediyor. Müttefiklerine krizi çözmeleri yönünde çağrılar yapan ABD sözcüleri, taraflarla görüşmelerin bu hafta süreceğini dile getirdi.
Geçtiğimiz gün Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, ABD’de mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştü. Krizde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt’in Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Sabah da Tillerson ile görüşme gerçekleştirdi.
“Katar talepler konusunda ABD ile aynı görüşte”
Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Katar Dışişleri Bakanı’nın, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in sunduğu taleplere ilişkin ABD ile aynı görüşte olduklarını söylemesi dikkat çekti. “Taleplerin mantıklı olması gerektiği yönünde Washington ile aynı düşüncedeyiz” diyen Katar Dışişleri Bakanı El Sani, ortaya konulan taleplerin, “‘talep’ olmadığını, herhangi bir delile dayanmayan iddialar olduğunu” söyledi. Talep sürecinde olmadıklarını söyleyen El Sani, öncelikle ortaya atılan iddialara ilişkin kanıtlar sunulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Talep listesinin sunulması yerine öncelikle ilişkilerin kesilmesine gerekçe gösterilen iddiaların masaya yatırılması ve o iddiaların kaynaklarının tüm taraflarca iyice araştırılması gerekiyor. Daha sonra ise tüm tarafların katılımı ile yaşanan krizden çıkılması için ortak çözüme ulaşılacak metin üzerinde anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Suudi tarafının sert tutumu sürüyor
ABD’nin, görüşmelerini bu hafta boyunca devam ettireceğini belirten ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, taleplerin Katar için “zorlayıcı” olduğunu söyleyerek taraflara, birlikte hareket etme ve sorunu beraber çözme çağrısı yaptıklarını dile getirdi.
Öte yandan Suudi Arabistan ve BAE ise kriz konusundaki sert söylemlerini sürdürüyor. Suudi Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyir ABD’de yaptığı açıklamada, kendisine sorulan soru üzerine, “taleplerin müzakere edilebilir olmadığı”nın altını çizdi. “Görüşümüzü ortaya koyduk, adımımızı attık; şimdi davranışını değiştirmek Katarlılara kalmış. Ancak eğer değiştirmezlerse izole edilmiş şekilde kalacaklar” diyen Cubeyir, Katar’ın Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) yeniden katılabilmek için ne yapması gerektiğini bildiğini belirtti.
“Abluka ekonomik yaptırımlarla genişleyecek” iddiası
BAE’nin Rusya Büyükelçisi Omar Ghobash ise Londra’da İngiliz gazetesi The Guardian’a verdiği röportajda Katar’ın tarafını seçmesi gerektiğini dile getirdi.
Yeni yaptırımlar uygulayabileceklerine değinen Ghobash, Körfez İşbirliği Konseyi’nden Katar’ın çıkarılmasının yanı sıra, kendi ticari ortaklarına da Katar ile ilişkilerini kesme çağrısı yapabileceklerini söyledi. Ticari ilişkilerini sürdürdükleri ülkelere “ya biz ya Katar” diyeceklerini ifade eden Ghobash “Şu an üzerinde düşündüğümüz birçok ekonomik yaptırım olasılığı var. Bir tanesi kendi ticari ortaklarımıza, bizimle çalışmak istiyorsanız o zaman bir seçim yapmak zorundasınız fikri” ifadelerini kullandı.