İsviçre Romandie Bölgesi’nde 8 Mart eylem ve etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadına yönelik eşitsizliğin öne çıkarıldığı yürüyüş ve etkinliklerde, İsviçre’nin birçok kentinde eylemler ve sokak etkinlikleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Mart 2019
  • 15:47

İsviçre Sendikalar Birliği, Unia ve Syna’nın bundan 28 sene önce, 1991’de gerçekleştirilen kadın grevinin tekrarlanması için çokça nedenlerin olduğunu vurguladı. Bu seneki 8 Mart eylemleri de 14 Haziran’da yapılacak kadın grevi hazırlıklarının başlangıcı olarak ifade edildi. İsviçre kadına yönelik ücret eşitsizliğinin halen yüksek olduğu ülkede, ortalama olarak erkeğe göre %20 oranında düşük maaşlar ödenmekte. Sendikalar 2019’da kadınlar hak ettiklerini alma zamanın geldiğini beyan etti.

Eylemlerde kadınlar, siyasetteki kadınların federal ve kanton düzeyindeki temsiliyetinin %30 oranında seyrettiğini bunun yetersiz olduğunu, aynı zamanda ev ve eğitim çalışmalarının tanınmasını talep ettiler. Köylü kadınlar genel olarak çiftliklerdeki işleri için hiçbir ödeme almadıklarını ve eşitlik için halen mücadelelerini sürdürdüklerini belirttiler.

Sanal alanda da Campax adında ünlü ve ilerici kişilerin kurduğu bir anket şirketi tarafından, hijyen ürünlerinin KDV’sinin düşürülmesi için ‘Bloody Unfair’ adında bir anket başlatıldı. Bu anket, Ulusal Konsey’deki Sosyalist Partili bir erkek vekilin başlattığı hareketi desteklemek amacıyla hazırlanmıştı. Campax’a göre ekmek, su ve viagra gibi ürünlere sadece %2,5 KDV ödenirken, kadınların sıkça kullandığı pedler ve pantilinerlere %7,7 KDV ödendiği belirtilerek, bunun bir tür “pembe vergi” olduğu vurgulandı.  

Kantonlarda eylemler

Lozan kentinde 5 bin eylemcinin katıldığı kitlesel yürüyüşe 14 Haziran’a sık sık vurgular ve çağrılar yapılırken, kadın erkek eşitliğinin teşvikinin okuldan itibaren başladığını bildiren Vaud Kantonun Kamu Hizmetleri Birliği  (SSP-Vaud), 14 Haziran’a kadar öğretmenleri her Cuma kırmızı renklerle giyinmeye çağırdı.

Cenevre’de Plainpalais’te buluşan 200 kişi kadına yönelik şiddeti kınayarak, 14 Haziran grevine katılacaklarını açıkladılar. Aynı akşam gece şehrin göbeğinde gerçekleşen yürüyüşte 3 bin kadın sokaktaydı.

Neuchatel kantonunun Neuchatel şehrinde Adalet Çeşmesi önünde eşitlik aperatifi verildi. Devamında bir tiyatro gösterisi ve geçici olarak feminist radyo açılışı yapıldı. La Chaux-de-Fonds İstasyon Meydanı’nda bir aperatif verildi, akşam da kapalı alanda konserler verildi.

Fribourg kantonunun Bulle baş kasabasında, öğleden itibaren sokak eylemlikleri gerçekleştirildi. Georges-Python Meydanı’nda da feminist buluşma gerçekleşti.

Valais kantonunda Sion kentinde, cadde isimlerinde hiçbir kadın ismi olmayan şehirde kadınlar afiş yaparak geçici olarak kadın isimlerini sokaklara vermek istedi. Faaliyeti engelleyen polis, yapıştırılan afişleri yırtarak kadın faaliyetine yönelik tahammülsüzlüğünü göstermiş oldu.

Jura kantonunda “Eşitlik İçin Grev” kolektifi yeni bir dernek kurmak için düzenlediği genel kurula kadınları davet etti. Genel kurul, bir film gösterimi ve sonrasında Eşitlik Bürosu tarafından hazırlanan tartışmayla son buldu.

Basının suskunluğu

İsviçre’de gerçekleşen tüm eylemlerin genellikle tüm basında haberleri yapılırken, bu senenin 8 Mart eylemi sonrası, dikkat çekici bir şekilde İsviçre’nin Fransız basınında (Fransız bölgesi Romandie hariç), genel eylemlere yönelik hiçbir haber bulunmadı. Bu seneki 8 Mart eylemlerinin ağırlığı 14 Haziran’daki gerçekleşecek olan greve hazırlık olduğundan kaynaklı basının eylemleri es geçmesi pek manidar.

Kızıl Bayrak / İsviçre