İngiltere’de genç doktorlar grevde

İngiltere'de on binlerce asistan hekim birkez daha greve gitti. Bu, İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) bu yıl yapılan ikinci beş günlük grevi oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Şubat 2024
  • 14:30

İngiltere'de on binlerce asistan hekim birkez daha greve gitti. Bu, İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) bu yıl yapılan ikinci beş günlük grevi oldu. Gerici-muhafazakar hükümetin ücret artışı taleplerini karşılamaması, kısa sürede ikinci grevi gerçekleştiren hekimlerin mücadele kararlılığını arttırmış görünüyor. 

İş bırakma eylemleri cumartesi günü sabah vardiyasında başladı ve çarşamba gününe kadar devam edecek. Önceki günlerde Galler'deki asistan doktorlar da 72 saat süreyle greve gitmişlerdi. 

Kuzey İrlanda'daki genç hekimler de aynı taleplerle 6 ve 7 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 24 saatlik grev için yapılan oylamada yüzde 97 oranında lehte oy kullandılar. 

Asistan doktorların üçte ikisi BMA üyesi.

***

Grevci hekimlerden Jude Innes, cumartesi günü Londra'da düzenlenen protesto eyleminde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ücretlerdeki düşüş nedeniyle büyük bir personel sıkıntısı yaşandığını söyledi. 

Personel sıkıntısından dolayı hekimler gibi İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) çalışan diğer personelin de iş yükünün arttığına dikkat çeken Innes,“İnsanlar ya NHS'den tamamen ayrılmaya zorlanıyor ya da 15 yıl önce burada aldıkları maaşı alabilecekleri başka ülkelere taşınıyorlar” dedi.  

Personel açığının artması hastalara sunulan tıbbi hizmetlerde aksaklıklara yol açıyor. BMA'nın hesaplamalarına göre, 2010 yılından bu yana NHS'de yüzde 25'in üzerinde bir reel ücret kaybı yaşandı. Greve çıkan hekimler; ''talebimiz her zaman aynı olmuştur: 2008 yılındaki ücretlerin geri verilmesini istiyoruz” diyorlar.

***

BMA, 2008'den bu yana yapılan düşük ücret anlaşmalarını ve son iki yılda bazı aylarda yüzde 15'e varan muazzam enflasyon dalgasını telafi etmek için yüzde 35'lik bir ücret artışı talep ediyor. 

BMA ile hükümet arasındaki son görüşmeler aralık ayında tıkandı. Hükümet hekimlere yüzde dokuzluk maaş artışına ek olarak yüzde üçlük bir artış teklif etmişti.

NHS'deki yetersiz finansman ve personel eksikliğinden dolayı şu anda 7,6 milyon kişi tedavileri için aylarca, hatta istisnai durumlarda bir yıldan fazla beklemek zorunda kalıyor.

 Sağlık hizmetinde yaşanın aksaklıklardan dolayı kendi suçunu örtbas etmek için hekimleri sorumlu tutan hükümetin suçlamalarına kamuoyu da inanmıyor.

 Perşembe günü kamuoyu araştırma enstitüsü Santanta ve değişik kurumlar tarafından yapılan anketler, sorumluluğu başka bir yere atma çabasının işe yaramadığını gösterdi. Ankete göre katılımcıların yüzde 53'ü zor durumdaki grevci hekimleri destekliyor. Greve karşı çıkanların oranı ise sadece yüzde 28.