Fidel Castro: “Ya haklı düşünceler kazanacak, ya da felaket olacak”

Küba Devrimi’nin Lideri Fidel Casro, Pazartesi günü Küba’da yayınlanan “Ya haklı düşünceler kazanacak, ya da felaket olacak” adlı makalesinde NATO’yu, Alman Nazi Koruma Timi SS’e benzetti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Eylül 2014
  • 07:26

Fidel Castro ‘Granma’ gazetesinde yayınlanan yazısında, ABD ve AB’nin Ukrayna siyasetini sert bir dille eleştirdi. Ukrayna’daki gelişmeleri, ‘Avrupa ve ABD tarafından dünyaya dayatılan sömürü ve emperyalist düzene son vermeyi Marx’ın fikirlerinden esinlenerek başarabilen halklar ile hesaplaşma’ olarak yorumlayan Fidel Castro yazısına Ekim Devrimi’ne övgü yaparak şöyle devam etti: ‘Eski Rusya’da dünyayı sarsan bir devrim gerçekleşti. İlk büyük Sosyalist Devrim’in, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avusturya-Macaristan Reiyh’ı gibi, Avrupa’nın en gelişmiş sanayi ülkelerinin birinde olacağı bekleniyordu. Fakat, devrim, toprağı bir taraftan Asya’ya, diğer taraftan ise Kuzey Avrupa’dan Alaska’nın doğusuna kadar uzanan Rusya’da gerçekleşti... [Oluşan] Yeni ülkenin en büyük başarısı ise, kaynaklarını [zenginliklerini] birleştirmek ve teknolojisini, zayıf ve az gelişmiş halklarla paylaşması oldu...”

Castro, “Çoğu insanlar, bazı NATO sözcülerinin tarz ve ifadede Nazi-SS’lerini andıran demeçlerini dinlediklerinde şaşırıyorlar” dedi ve SS subaylarının siyah üniformalarını kast ederek, NATO sözcüleri “Bazen yaz ayında bile koyu renkli giysi giyiniyorlar” dedi. Yazıda ayrıca, “Adolf Hitler’in açgözlü imparatorluğunun, burjuva ve saldırgan NATO ülkelerini cesaretlendirmekten başka bir başarı elde etmeden tarihin sayfalarına gömüldüğünü” dile getiriyor. Bunların [NATO ülkeleri] “Avrupa ve dünyada gülünç hale düşeceklerini” iddia ediyor.

Castro, yazısının kayda değer bölümünü ABD’nin Arizona eyaleti senatörü John McCain’e ayırıyor. John McCain’in Vietnam Savaşı’nda Amerikan savaş pilotu olarak görevde bulunduğunu, Vietnam’ın Hanoi kenti yakınlarında uçağının düştüğünü ve Vietnamlı emekli bir asker tarafından kurtarıldığını belirtiyor. Ardından da, Fidel Castro McCain’in, MOSSAD konusunda İsrail’in şartsız kayıtsız en sadık müttefiki olduğuna ve McCain’in MOSSAD ile birlikte IŞİD’in yaratılmasında yer aldığına dikkat çekiyor.