Faşizme karşı zaferin 75. yılı Frankfurt’ta kutlandı

Almanya’da her yıl 8 Mayıs günü, çok çeşitli çevreler tarafından faşizmden kurtuluş günü olarak anılmaktadır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2020
  • 08:01

Hitler faşizmi 75 yıl önce Sovyet Kızıl Ordusu tarafından yenilgiye uğratıldı. Almanya’da her yıl 8 Mayıs günü, çok çeşitli çevreler tarafından faşizmden kurtuluş günü olarak anılmaktadır.

8 Mayıs günü yapılan bu etkinliklerden biri de Frankfurt’ta gerçekleştirildi. KPD-Wiederaufbau tarafından organize edilen etkinliğe, BİR-KAR da flamalarıyla katılarak destek verdi.

Saat 17.00’da Frankfurt’un anti-faşist geleneği güçlü semtlerinden biri olan Bockenheim’da buluşan topluluk, bayraklar, dövizler ve müzik eşliğinde yürüyüşe geçti. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Batıda, doğuda kahrolsun Nazi vebası!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın sosyalizm!”, “Faşizme cevabımız devrim olacak!” gibi sloganlar eşliğinde süren yürüyüşte, insanların kalabalık olduğu yerlerde durularak, kısa ajitasyon konuşmaları yapıldı. Devrimci marşlar ve sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüş, eylemin başlangıç yerine varılmasıyla sona erdi. Yürüyüş için izin alınmamış olmasına rağmen, herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı. Eylem anında sebebi tam olarak anlaşılmamakla beraber, Polonya asıllı olduğu belirtilen iki kişinin bir eylemciye yönelik fiziki saldırı girişimi, diğer katılımcıların müdahalesiyle engellenirken, saldırganlar olay yerinden kaçıp uzaklaştılar.

Bockenheim’daki eylemin ardından, tüm katılımcılar Frankfurt’un Römer semtindeki Paulskirche adlı kilisenin önünde bulunan ve 2. Dünya Savaşı’nda toplama kamplarında yaşamını yitiren Yahudiler anısına yapılan anıta çelenk ve çiçek bırakmak üzere oraya hareket ettiler. Alman dostlar tarafından anıta çelenk bırakılmasının ardından, bir de konuşma yapıldı. 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda toplamında 50 milyonu aşkın insanın yaşamını yitirdiği, bunlardan 27 milyon insanın Sovyet vatandaşı olduğu belirtilerek, toplama kamplarında da 6 milyon kişinin imha edildiği bilgisi verildi. Dünyayı faşizmden, ABD veya İngiltere gibi emperyalistlerin değil, Sovyet halklarının verdikleri ağır bedelle ve karamanca savaşla kurtardıkları belirtildi. Bu anlamda faşizme karşı zaferin tüm onuru ve başarısının sosyalizme ait olduğu vurgulanarak, “Dün böyleydi, gelecekte de böyle olacaktır” sözleriyle konuşma noktalandı.

Bu eylemden başka aynı gün Frankfurt’ta biri MLPD ve bazı Türkiyeli grupların içinde yer aldığı “Enternasyonalist Birlik” tarafından, diğeri de DGB ve SPD gibi burjuva kurumlar tarafından organize edilen iki eylem daha gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt