Dortmund'da coşkulu anti-faşist eylem

Dortmund'da neo-Nazi çetelerin saldırılarına karşı eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ağustos 2016
  • 20:58

Almanya’nın Dortmund kenti yeni bir neo-Nazi saldırısına sahne oldu. Neo-Nazi çeteleri bir hafta önce anti-faşist bir genci bıçakladı. Bu saldırı, ilerici, anti-faşist ve devrimci güçler tarafından bugün (20 Ağustos) Dortmund'da düzenlenen yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Her iki eyleme toplam olarak 600 kişi katıldı.

Tamamına yakınını gençlerin oluşturduğu eyleme Alman Anti-faşistleri, Die Linke gençliği, MLPD, BİR-KAR, DGB, Partizan ve YDG katıldı.

Protesto eylemi için önce Dortmund merkezi tren istasyonuna yakın Katerinatreppe Meydanı’nda bir araya gelindi. Burada eylemin amacı ve neo-Nazilerin geçmişteki ve yakın dönemdeki saldırıları hakkında bilgilendirme yapıldı. Neo-Nazi çetelerin durmayacağı, saldırılara aralıksız devam edecekleri, kalıcı biçimde Dortmund'a yerleşmek istedikleri vurgulandı. Neo-Naziler aleyhine sloganlar eşliğinde yapılan bu açıklamaların ve beklenen kitlenin gelmesinin ardından, neo-Nazilerin yuvalandıkları Dorstfeld merkezinde sona ereceği açıklanan yürüyüşe geçildi.

Kitlenin nerdeyse tamamının gençlerden oluşmasından kaynaklı olarak, yürüyüş başından sonuna dek oldukça canlı, hareketli, öfke yüklü ve coşkulu oldu. Ses cihazı aracılığıyla sık sık neo-Nazileri teşhir eden kısa ajitatif konuşmalar yapıldı. Bu çetelere karşı mücadelenin önemi anlatıldı. Anti-faşist sloganlar atıldı. Yürüyüş güzergahında pencerelerden sarkan ve balkonlara çıkan pek çok insan alkış ve zafer işaretleri ile protestoculara destek sundular.

Yürüyüş neo-Nazilerin merkezinin olduğu Dorstfeld'e yaklaştıkça gerilim iyice arttı. Sloganlar daha gür atılmaya başladı. Polis çemberi giderek daraltıldı, sayısı da arttı.

Dorstfeld'e gelindiğinde, girişindeki bazı evlerden neo-Nazi bayraklar ve büyük harflerle Hitler yazılı bezler sarkıtıldı. Bunun üzerine anti-faşist gençler bu alçak güruha yöneldi. Sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen bu hamleyi kalabalık bir polis gurubu engelledi. Anti-faşist gençlerin önüne adeta etten bir barikat kurdular. Ardından neo-Nazi çetelerin yuvalandığı merkezin önündeki Wilhemplatz'a gelindi. Neo-Nazi çeteleri merkezlerinin en üst katında ve yüzleri maskeli olarak bayrak sarkıttılar. Bu, öfkeyi ikiye katladı, bir slogan patlamasına yol açtı. Polisin neo-Nazilere koruma duvarı yine devreye girdi. İlerici ve devrimci gençlerin etrafını iyice kuşattılar. Neo-Nazilerin bulunduğu binanın önüne yığınak yaptılar.

Wilhemplatz'da bu kez miting yapıldı. Doğrudan neo-Nazi çetelere dönük teşhir içerikli konuşmalar yapıldı. Neo-Nazilerin arkasında sermayenin olduğu yeniden dile getirildi, anti-faşist mücadelenin daha da yükseltilmesinin önemine vurgu yapıldı. Dortmund kentinde bunun daha bir önemli olduğunun altı çizildi. Neo-Nazi güruhun kışkırtıcı çabalarına sloganlarla cevap verildi. Bu arada, polis sınırlı da olsa gözaltı girişiminde bulundu. Buna anında tepki gösterildi, “Alman polisi neo-Nazileri koruyor!” sloganı atıldı. Gözaltına alınan gençlerin derhal serbest bırakılması, aksi taktirde dağılınmayacağı belirtildi. Kitlenin kararlılığı üzerine gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Anti-faşist eylem, 24 Eylül'de yapılacak olan neo-Nazi karşıtı büyük gösterinin duyurusunun ve 8 Ekim'de neo-Nazilerin provakatif eylemlerinin hatırlatılmasının ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Dortmund