Kaşıkçı cinayeti sonrasında “Suudi Arabistan’la ilişkiler” konusunda göstermelik tartışmalar emperyalist merkezlerde gündeme gelirken, Suudi krallığı 3,5 yıldır yıkıma uğrattığı Yemen’de katliamlarını sürdürüyor.
Suudi rejimi öncülüğündeki koalisyon, son olarak gerçekleştirdiği bombardımanda bir kez daha katliam yaptı. Hudeyde yakınındaki Beyt el Fakıh bölgesine yönelik saldırıda en az 19 kişinin hayatını kaybettiği, 10’a yakın kişinin yaralandığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler raporuna göre 2015 yılı Mart ayında kurulan ve emperyalistlerin de desteklediği koalisyonun saldırılarında ölenlerin sayısı 16 bini geçti.
Emperyalistler Suudi rejimiyle işbirliğini sürdürüyor
Suudi rejimiyle kirli işbirliği ortaya serilen emperyalistler, petro-dolar zengini krallıktan nemalanma hesaplarından da vazgeçmiyor. Suudi Arabistan’da gerçekleşen ekonomi zirvesinde milyarlarca dolarlık yeni anlaşmalar yapılırken, Rusya ve Çin de krallıktan pay kapma çabasıyla zirveye özel bir katılım gösterdi. Rusya’nın iki günde 5 milyar dolarlık anlaşmalara imza attığı bildirildi. Göstermelik boykot açıklamalarına karşın zirvede batılı emperyalistler ve sermayedarlar, yeni projelere ilişkin milyarlarca dolarlık anlaşmalar yaptı.
“Boykot” tartışmalarıyla birlikte Suudi rejimiyle kirli işbirliğini açıktan savunanlar da oldu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez “İspanya’nın ve stratejik sektörlerin çıkarlarını savunan bir durumdayım” diyerek Suudi Arabistan’la işbirliğini savundu.
Suudi rejimine silah ticareti
İspanya başbakanının bu açıklamasında, Suudi rejimine 5 savaş gemisi ihracatı konusunda vardığı anlaşmanın etkili olduğu ifade ediliyor. Suudi rejimine bu yıl 270 milyon avroluk silah satışı yapan İspanya, Yemen’e yönelik savaşın başından beri de 900 milyon avroluk silah sattı.
İspanya’nın yanı sıra Suudi Arabistan’a yapılan silah satışlarında başı çeken ülkeler ABD ve İngiltere. SIPRI’nin 2013-2017 yıllarına ilişkin raporuna göre, ülkelerin silah satışlarında Suudi Arabistan’ın tuttuğu yer şu şekilde:
İngiltere (yüzde 48), Belçika (yüzde 32), ABD (yüzde 18), İsveç (yüzde 12,8), Slovakya (yüzde 11,8), İspanya (yüzde 8,3), Avusturya (yüzde 7,7), İtalya (6,3), Finlandiya (5,8), Fransa (5,5), Bulgaristan (5,4), Almanya (3,1) ve Hollanda (2,4) takip ediyor.