Astronom Thomas Barclay ve Kaliforniya’daki NASA Ames Araştırma Merkezi ekibinin açıkladığına göre, uzay teleskobu Kepler tarafından toplanan verilerden hareketle, beş gezegenden oluşan bir güneş sistemi keşfedildi. Bu gezegenlerden birinin kendi yıldızının yaşanabilir yörüngesinde olduğu belirtildi.
NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, bulunan gezegenin büyüklüğü Dünya’nınkinden biraz daha küçük ve ‘yaşanabilir alan’ denilen kapsama uygun.
Bu alanda bulunan gökcisimlerinin yüzeyinde sıcaklığın rahat olduğu belirtilirken, suyun sıvı halde kalması için yeterince ışığın bulunduğu kaydedildi. Araştırmacılar, keşfedilen yeni gezegende yaşam ihtimalini dışlamadı.
Bir yıldızın yaşanabilir alanı, yörüngesindeki gezegenin sıvı halde su ve bir atmosfere sahip olabileceği bir alanı ifade edildi.
Gezegen, görüngesinde olduğu yıldızına çok yakın olunca, sıcaklık çok önem kazanıyor ve atmosfer yeterince kalın değil. Çok yakın olunca var olan su ancak buz halinde varlık gösterebiliyor.
Yeni bulunan gezegenin büyüklüğü Dünya’nınkine daha yakın. Bilim insanları, gezegenlerin büyüklüğünün her zaman yaşamın gelişmesinde çok rol oynadığını düşünüyor. Bugüne kadar dünyamıza en yakın olarak bilinen gezegen Kepler-62 F idi. Bu gezegen kendi yıldızının etrafında 267 günde dönüyor.